Na prodaju pola Nove Ljubljanske banke

Privatizacija NLB-a dolazi u teško vrijeme za vladu Mire Cerara, koja je u posljednjoj godini mandata (AP)

Slovenski državni holding i uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) namjeravaju prodati polovicu dionica te bankarske kuće, što je prvi korak u proceduri njezine postupne privatizacije.

Početak prodaje dionica najveće slovenske bankarske grupacije potencijalnim investitorima, koja će se voditi posredstvom inicijalne javne ponude dionica, objavljeno je u pismu o namjeri.

Ponuda za prodaju najmanje 50 posto dionica NLB-a trajat će do polovice idućeg mjeseca, objavljeno je u namjeri prikupljanja ponuda posredstvom sustava Ljubljanske burze, gdje su izneseni i glavni podaci o banci, prenosi Hina.

Kako je planirano, javna ponuda za kupnju običnih dionica NLB-a i potvrda o vlasništvu NLB-a aktivirat će se nakon očekivanog početka kotiranja njene dionice na Ljubljanskoj i Londonskoj burzi te prezentacije ponude potencijalnim investitorima u Europi i Americi.

Grupacija NLB ima 356 poslovnica, od čega 113 u Sloveniji, a ostale u Srbiji, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Najveća slovenska banka

U Sloveniji na području kreditnog poslovanja ima tržišni udio 23,9 posto, a 25,3 posto kad je riječ o depozitima i najveća je slovenska banka, u stopostotnom vlasništvu države.

Bilanca banke iznosila je krajem prošle godine 12,1 milijardi eura, a posljednje tri godine poslovala je s dobiti, što je nastavljeno i u prvom ovogodišnjem kvartalu, kad je realizirala 82 milijuna eura dobiti.

Budući da je svoju najveću banku 2013. godine, zbog njezinih loših kreditnih plasmana, sanirala i dokapitalizirala proračunskim sredstvima, Slovenija se obvezala da će državni udio u njoj smanjiti na jednu četvrtinu kako se posljednja dokapitalizacija ne bi smatrala nedozvoljenom pomoći države, suprotnoj pravilima konkurencije na financijskom tržištu.

Europska komisija prošlog je tjedna odobrila produženje rokova za privatizaciju banke, pa će, prema planu, polovica državnog vlasništva biti prodana do kraja ove, a još četvrtina dionica do kraja iduće godine.

‘Trvd orah’ za Vladu Slovenije

Slovenski mediji navode kako za vladu sadašnjeg premijera Mire Cerara privatizacija NLB-a, koju je Europskoj komisiji obećala ranija premijerka Alenka Bratušek, predstavlja “tvrd orah” jer se banka smatra sistemskom bankom i strateškim interesom države, zbog čega je ne bi trebalo prodavati stranom kapitalu, a upitno je i koliko za nju država u sadašnjem trenutku može dobiti.

Vlada, kako prenose slovenski mediji, cilja na to da bi za 75 posto dionica banke mogla dobiti blizu jedne milijarde eura, u okviru njezine računovodstvene vrijednosti, što neki smatraju nerealnim.

Do privatizacije dolazi u teško vrijeme za Cerarovu vladu, koja je u posljednjoj godini mandata.

Cerarovu vladu oporba optužuje da ništa ne čini kako bi se otkrile malverzacije i krivci za loše kredite koje je banka davala u godinama prije nego što je upala u gubitke, što je rezultiralo potezom države iz 2013. godine, kad je banka dokapitalizirana s više od 1,5 milijarde eura

Pitanje tzv. bankarske rupe, izazvane lošim kreditnim plasmanima, istražuje i parlamentarno povjerenstvo, pa bi to moglo biti i jedno od važnih pitanja u predizbornoj kampanji.

Izvor: Agencije