Daimler i Bosch zajedno prave robot-taksi

Mercedes, Bosch, Taksi
Mercedes i Bosch predstavljaju snažnu konkurenciju drugim tržišnim rivalima (Reuters)

Daimler, vlasnik Mercedes-Benza, i kompanija Bosch udružili su snage u razvoju samovozećih vozila kako bi proizveli robot-taksi, koji će sam dolaziti do korisnika koji ga naruči posredstvom pametnog telefona.

Sporazum najvećeg svjetskog proizvođača automobila u klasi Premium i najvećeg proizvođača automobilske opreme predstavlja snažnu konkurenciju drugim kompanijama na tom polju, poput Ubera i Didija, koji također rade na samovozećim prijevoznim sredstvima.

Tehnološke kompanije nastoje se prilagoditi promjenama na tržištu i potrošačima koji se umjesto da kupuju vlastita vozila sve više služe pametnim telefonima kako bi locirali i unajmili vozila.

Savez je okončao nastojanja Daimlera da sam proizvede autonomna vozila.

Samostalno kretanje gradom

Bosch, kompanija osnovana 1886. godine, kada je i osnivač Mercedesa Carl Benz patentirao automobil, razvit će u saradnji s automobilskom kompanijom programe i algoritme potrebne vozilu za samostalno kretanje.

Zajednička saradnja na projektu omogućit će ubrzavanje procesa stvaranja sistema spremnog za proizvodnju samovozećih vozila i ubrzati rokove za nekoliko godina u odnosu na ranije planove.

Autonomni sistem proizvodnje robot-taksija bit će spreman početkom sljedećeg desetljeća, navodi Daimler.

“Glavni cilj projekta jest razviti sistem vožnje spreman za proizvodnju koji će omogućiti vozilima da se potpuno samostalno kreću gradom”, napisao je Daimler u saopćenju.

Goldman Sachs je prošle godine procijenio da će tržište novih vozačkih sistema i autonomnih vozila narasti s tri milijarde dolara u 2015. na 96 milijardi dolara u 2025. i 290 milijardi dolara u 2035. godini.

Daimler usmjerava svoje napore i na aplikacijski sektor dijeljenja i unajmljivanja vožnji, kojim dominiraju kineska kompanija Didi i američki Uber te Lyft.

Da vozilo dođe do vozača

Konsultantska firma McKinsey procjenjuje da će i taj segment tržišta naglo rasti i povećati se za 28 posto do 2030. godine.

“U određenom dijelu grada korisnik će naručiti vozilo pametnim telefonom i ono će sámo doći do potrošača. Ideja je da vozilo dođe do vozača, a ne obratno”, navode iz Daimlera.

Mercedesov rival BMW prošle godine udružio se s izraelskom kompanijom Mobileye za proizvodnju autonomnih vozila i proizvođačem računarskih čipova Intel kako bi razvio novu tehnologiju koja bi mogla dovesti samovozeće automobile na ceste do 2021. godine.

Izvor: Agencije