MMF: Indija će izgurati Britaniju iz vodećih pet ekonomija

Stopa rasta indijske ekonomije iznosi 9,9 posto nominalno (EPA)

Indija bi, sedam decenija nakon što je stekla nezavisnost, mogla zasjeniti svog bivšeg kolonijalnog vladara i da ove godine istisne Ujedinjeno Kraljevstvo iz “društva” vodećih pet ekonomija svijeta, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o projekcijama rasta.

Indija će, također, preteći Njemačku 2022. godine i postati četvrta najveća ekonomija u svijetu, zahvaljujući godišnjoj stopi rasta od 9,9 posto nominalno, prema izvještaju te međunarodne finansijske institucije sa sjedištem u Washingtonu, prenosi Tanjug.

Suočavanje s izazovima

MMF je, međutim, upozorio na izazove sa kojima će Indija morati da se suoči kako bi ostvarila spomenutu stopu rasta, kao što su reorganiziranje poreskog sistema i rješavanje problema problematičnih kredita.

Izazov su i povećanje produktivnosti i mogućnosti za zapošljavanje, podsticanje korporativnih investicija te prevazilaženje značajnih infrastrukturnih problema.

Prema izvještaju, ekonomija Indije se i dalje oporavlja od odluke vlade u New Delhiju da povuče iz opticaja dvije najveće novčanice, što je prouzrokovalo nestašicu gotovine u zemlji.

Ekonomisti su zabrinuti i za stanje indijskog bankarskog sektora i javnih finansija, pošto podaci govore da je nivo loših kredita porastao na 16,6 posto ukupnog kreditnog portfolija.

Izvor: Agencije