Slovenija ne dozvoljava Agrokoru izvlačenje novca iz Mercatora

Zakon u Sloveniji dolazi nakon pritisaka tamošnjih dobavljača Agrokora, koji su od Vlade tražili da zaštiti Mercator (Reuters)

Nadzorni odbor Mercatora saopćio je danas kako je, nakon pregleda dokumentacije, utvrdio da u poslovanju te slovenačke kompanije u proteklom razdoblju nije bilo nepravilnosti i kako njeni poslovni interesi nisu oštećeni.

Vlada Slovenije je, po uzoru na Hrvatsku, donijela zakon o sistemskim kompanijama. Umjesto hrvatskog „leks Agrokora“, u Sloveniji je to „lex Mercator“ kojim Slovenci žele da spriječe hrvatski Agrokor da, kao većinski vlasnik, koristi finansijska sredstva Mercatora.

Nova Uprava Mercatora već je dobila saglasnost većine banaka kreditora što će Mercatoru omogućiti da njegove još nedospjele obaveze, uprkos dospjelim obavezama Agrokora kao vlasnika, ne budu uključene u trenutnu naplatu.

Vlada Slovenije usvojila je u četvrtak Prijedlog zakona za zaštitu poduzeća od sistemskog značaja kako bi spriječila Agrokor da izvlači finansijska sredstva iz Mercatora.

Najveći poslodavac

Predloženim zakonom se štite kompanije od sistemskog značaja od strane većinskog vlasnika koji je nelikvidan (Agrokora), objavila je Vlada Slovenije na Twitteru.

Ovim prijedlogom se također utvrđuje kako Vlada može, ako je većinski akcionar u stečajnom postupku, predložiti Sudu da u kompaniji od sistemskog značaja postavi privremenog člana Uprave.

Pridruženi član uprave nema ovlaštenje da vodi redovno poslovanje kompanije.

Mercator je najveći poslodavac u Sloveniji, zapošljava više od 10.000 ljudi, a u cijelom lancu snabdijevanja osigurava približno 100.000 radnih mjesta.

Zakon u Sloveniji dolazi nakon pritisaka tamošnjih dobavljača Agrokora, koji su od Vlade tražili da zaštiti Mercator.

Izvor: Agencije


Povezane

Koncern Agrokor 2014. godine kupio je najveći slovenački trgovački lanac Mercator. Kriza koja potresa cijelu hrvatsku privredu odjekuje i u slovenačkoj javnosti. Ugroženi su i dobavljači. Otprilike stotinu njih Mercatoru isporučuje robu u vrijednosti milion eura. Slovenački mediji sve više pišu o želji javnosti da se maloprodajni lanac opet vrati u slovenačko vlasništvo.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO