Njemačka podržava Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2 udvostručio bi količinu plina koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Njemačku preko Baltičkog mora (EPA)

Njemačka podržava izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi preko Baltičkog mora trebao dovesti zemni plin u ovu državu iz Rusije.

Ovaj energent od velike je važnosti za smanjenje upotrebe uglja u proizvodnji električne energije, istakao je predsjedavajući Ekonomskog odbora njemačkog Bundestaga Peter Ramsauer.

Dodao je kako se regulative Trećeg energetskog paketa Evropske unije ne bi trebale odnositi i na podvodni dio plinovoda Sjeverni tok 2.

“Ruski plin odigrat će izuzetno važnu ulogu u smanjenju upotrebe uglja u njemačkoj proizvodnji električne energije nakon napuštanja nuklearne energije. Mi dosad nismo proširili infrastukturnu mrežu obnovljivih izvora energije, dok naša vlastita proizvodnja plina u Evropi pada, zbog čega će ključna uloga biti povjerena ruskom plinu”, rekao je Ramsauer na sastanku Rusko-njemačke međuparlamentarne radne grupe koja se bavi energetikom, a prenosi ruska agencija Tass.

“Iz tog razloga potpuno podržavam projekt Sjeverni tok 2.”

Moćni protivnici

Taj projekt, kako je dodao, ima moćne protivnike, kao što su Evropska komisija, nekoliko istočnoevropskih država i Sjedinjene Američke Države, koji se vode političkim, a ne ekonomskim motivima, ocjenjuje.

Sjeverni tok 2 trebalo bi početi s radom krajem 2019. godine.

Plinovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara plina, udvostručio bi količinu plina koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedna od ključnih tema posljednjeg ovogodišnjeg Evropskog vijeća je izbjeglička kriza i zaštita evropskih granica. Do sredine ljeta bi trebali biti poznati svi detalji o novom pristupu osiguranja vanjskih granica Unije. Pojedini čelnici su skeptični kada je riječ o prijedlogu da europski graničari mogu izlaziti na vanjske granice i bez dozvole konkretne zemlje.

Published On 18 Dec 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO