Samoubistva koštaju Japan četiri milijarde dolara godišnje

Japan također ima najviše očekivanje za trajanje životnog vijeka u svijetu (Reuters)

Samoubistva godišnje koštaju ekonomiju Japana više od četiri milijarde dolara, prema računici japanske medijske kuće NHK.

Podatak je izveden na osnovu 23.000 žrtava samoubistva u 2015. godini, starosti od 15 do 69 godina, i na osnovu procjene da su živjeli i radili sve do njihove 70 godine.

“Samoubistva u mladim godinama imaju veliki uticaj na ekonomiju. Porodice i vlade troše velike sume na obrazovanje djece i mladih, ali ne dobijaju satisfakciju za ta ulaganja, budući da se sve više mladih odlučuje na samoubistvo u produktivnim godinama”, navodi se u dokumentu Worton univerziteta, a prenosi Russia Today.

Stopa samoubistava ubrzano raste kod osoba od 15 do 20 godina starosti, navodi se u dokumentu, i dodaje da je uglavnom riječ o muškarcima koji imaju zdravstvene, finansijske ili porodične probleme.

Najveća stopa samoubistava

Od 1998. godine, u Japanu se godišnje registruje više od 30.000 samoubistava, ali je taj broj prošle godine pao ispod 22.000, prvi put za 22 godine, prema podacima japanskog Ministarstva za zdravlje, rad i blagostanje.

Japan ima jedno od najviših očekivanja u svijetu vezano za trajanje životnog vijeka (83,3 godine), ali i najveću stopu samoubistava.

Izvor: Agencije