Plenković: Cilj je likvidnost Agrokora

Hrvati, nacija u europskom vrhu po ispijanju alkohola, postali su odjednom osjetljivi na svoju vodu, a za to je očito trebao pasti Gazda (Pixsell)
Hrvati, nacija u europskom vrhu po ispijanju alkohola, postali su odjednom osjetljivi na svoju vodu, a za to je očito trebao pasti Gazda (Pixsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković uoči sjednice Vlade u četvrtak, rekao je da Vlada prati situaciju u Agrokoru i ponovio da je cilj restrukturiranje i likvidnost najveće hrvatske kompanije.

“Ponašamo se kao Vlada odgovorno, u okviru zakonskih mogućnosti. I ono što tražimo je da se osigura likvidnost kompanije, da se napravi njeno restrukturiranje i dugoročna održivost. U tom pogledu vodimo dijalog sa svim relevantnim dionicima”, izjavio je hrvatski premijer.

Dugovi Agrokora financijskim institucijama iznose 3,4 milijarde eura, a najveći dio otpada na ruske banke. Osim toga, dobavljačima duguje više od dvije milijarde eura.

Pregovori s investitorima

U tijeku su pregovori s investitorima o tome hoće li doći do prodaje dijelova Agrokora ili do promjene upravljačke strukture.

Agrokor zapošljava 60.000 ljudi, od toga 40.000 u Hrvatskoj.

Plenković je u četvrtak poručio kako je Vlada maksimalno uključena u rješavanje problema u poslovanju koncerna, koji je važan za ukupno hrvatsko gospodarstvo.

Istaknuo je kako se Vlada, ministri i parlamentarna većina u Hrvatskoj oko cijele situacije u kojoj se nalazi Agrokor ponašaju “maksimalno odgovorno”.

Podsjetio je na sastanak ministrice poduzetništva Martine Dalić s dijelom dobavljača Agrokora, kako se razgovara sa vjerovnicima te kako je “Vlada na odgovoran i zakonit način dio cijelog procesa”.

Predstavnici ruske banke sastali su se u ponedjeljak s glavnim bankama vjerovnicima koncerna Agrokor i dogovorili pripremu plana likvidnosti.

Sberbank nastavlja s finansijskom podrškom

Dodatno financiranje pomoći će stabilizirati situaciju tekuće likvidnosti hrvatskog koncerna Agrokor u očekivanju “visoke sezone”, a Sberbank, zajedno s VTB-om i drugim ključnim bankama kreditorima, radi na rješavanju tog problema, odgovorili su iz ruske državne banke na upit novinske agencije Hine.

“Bez obzira na operativne poteškoće u kojima se Agrokor nalazi i moguća trenutačna ograničenja, Sberbank mu produžava pružati financijsku podršku, usmjerenu prema stabilizaciji njegovog tekućeg poslovanja”, rekli su iz Sberbanka.

Predstavnici te banke sastali su se sa glavnim bankama vjerovnicima koncerna Agrokor i kao prvi korak dogovorili, uz pomoć konzultanata, pripremu plana likvidnosti Agrokora za sljedeća tri mjeseca.

Iz ruske državne banke ponavljaju kako ne želi upravljati Agrokorom niti biti njegov vlasnik pa ta pitanja ne razmatraju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO