Energetska zajednica najavila sankcije BiH od aprila

Vlasti BiH nisu usvojile zakon o plinu na državnom nivou, što je bio uvjet Energetske zajednice (Arhiva)

Energetska zajednica od 1. aprila ponovo će uvesti sankcije Bosni i Hercegovini zbog nedjelovanja ove balkanske države u ispravljanju ozbiljnih i stalnih kršenja Sporazuma Energetske zajednice, navodi se u saopćenju ovog tijela.

„Vijeće ministara Energetske zajednice usvojilo je mjere protiv BiH  2015. godine i prolongiralo ih 2016. zbog neusvajanja zakona u plinskom sektoru na državnom nivou. Takve mjere, koje su jednake sankcijama, prve su koje je Energetska zajednica uvela jednoj od svojih ugovornih strana“, ističu iz EZ-a.

U saopćenju se dodaje kako su sankcije privremeno obustavljene u oktobru prošle godine zbog dogovora bh. vlasti za provođenje Akcionog plana u prenošenju pravne stečevine u plinskom sektoru.

„Prema Akcionom planu, mjere se automatski vraćaju ako BiH ne bude pratila Akcioni plan, posebno usvajanje državnog zakona o plinu do kraja marta 2017. godine. Bosna i Hercegovina je već premašila rok od 1. marta 2017, postavljen u Akcionom planu, do kada entitetska ministarstva energetike trebaju uskladiti entitetske zakone sa Trećim energetskim paketom“, kažu iz Energetske zajednice.

‘Negativan signal za evropski put BiH’

Među najavljenim mjerama je suspenzija određenih prava glasa i suspenzija nadoknade putnih troškova predstavnika BiH pri odlasku na skupove Energetske zajednice. Uz to, Evropska unija se poziva da suspendira finansijsku podršku projektima u plinskom sektoru u BiH.

„Nevoljnost BiH da poduzme korake i usvoji državni zakon o plinu je lično razočarenje za mene jer sam proveo nebrojene sate tokom 11 sastanaka sa ministrima Šarovićem, Đokićem i Džindićem prošle godine kako bismo dogovorili detalje nacrta zakona, a da ne spominjem brojne susrete na ekspertnom nivou“, saopćio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

„Moram istaći kako zahtjev za usklađen zakon o plinu postoji još od 2007. godine. Takav jasan manjak političke volje da se vode postojećim međunarodnim obavezama je definitivno negativan signal i za budućnost BiH u EU-u.“

Izvor: Al Jazeera