MMF: Nema automatskog povratka na zdrave temelje ekonomije

Christine Lagarde, MMF
Christine Lagarde poziva najveće ekonomije da stave tačku na mjere koje bi ugrozile produktivnost, primanja i životni standard (Reuters)

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je u utorak najveće ekonomije svijeta da zajedno rade na očuvanju trgovinskih benefita te da izbjegnu protekcionizam, kao i da smanje vanjske neravnoteže i “stave točku” na mjere koje štete globalnoj trgovini.

U poruci ministrima financija iz Grupe 20, koji se ovog tjedna sastaju u Njemačkoj, Lagarde je napisala da je svjetska ekonomija na putu oporavka, “ali da bi pretpostavka o automatskom vraćanju na zdrave temelje bila pogrešna”, prenosi Tanjug agenciju AFP.

“Prije svega, trebali bi kolektivno izbjegnuti samoozljeđivanje. To podrazumijeva izbjegavanje mjera koje ozbiljno potkopavaju trgovinu, sprječavaju migracije, kretanje kapitala i prekogranično dijeljenje tehnologija. Takve mjere bi ugrozile produktivnost, primanja i životni standard svih građana”, istaknula je Lagarde.

Prema ocjenama MMF-a, perspektive globalne ekonomije se popravljaju, a također se bilježi rast poslovnog i potrošačkog povjerenja.

Evropski ministri protiv protekcionizma

Prema tvrdnjama neimenovanog dužnosnika američkog Ministarstva financija, novi američki ministar financija Steven Mnuchin snažno će se zalagati za interese SAD-a na sastanku G20 u njemačkom gradu Baden-Badenu 17. i 18. ožujka.

Ministri financija iz članica Europske unije će na ovotjednom sastanku G20 poručiti da se protive protekcionizmu i da propisi uvedeni nakon financijske krize 2008. godine moraju ostati na snazi.

U dokumentu koji su ministri financija pripremili za sastanak, predstavljena je pozicija svih europskih delegacija koje će prisustvovati okupljanju ministara financija i guvernera središnjih banaka iz G20 17. i 18. ožujka.

“Potvrđujemo našu posvećenost očuvanju otvorene globalne ekonomije, protivljenju protekcionizmu i očuvanju globalne ekonomske suradnje”, navodi se u dokumentu u koji je agencija Reuters imala uvid.

Izvor: Agencije