Koncesiju za beogradski aerodrom želi 27 svjetskih kompanija

Pri odabiru koncesionara vodit će se računa o kvalitetu, garanciji i cijeni, osim toga da to mora biti renomirana firma (Arhiva)

“Za koncesiju za Aerodrom ‘Nikola Tesla’ u Beogradu zainteresirano je 27 kompanija”, izjavio je u ponedjeljak premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio povodom otvaranja Centra za objedinjene usluge Etihada, prenosi agencija Tanjug.

Vučić je na pitanje novinara rekao kako ne može navesti imena firmi zato što je interes ogroman, navodeći kako su četiri iz Francuske, četiri iz Kine te iz Njemačke i Rusije, kao i da je riječ o najmoćnijim kompanijama.

“Ogroman interes vlada za aerodromom. Naš aerodrom je mnogo jači, moćniji i veći od drugih u regionu, a to mnogo govori o našoj zemlji”, konstatirao je on, ukazujući kako se ranije za zagrebački aerodrom javilo 10 ponuđača.

Vučić je kazao kako će se pri odabiru koncesionara voditi računa o kvalitetu, garanciji i cijeni, osim toga da to mora biti renomirana firma.

Prema njegovim riječima, bit će velika borba za koncesiju s obzirom na to da svi vide Beograd kao važno i značajno mjesto, čvorište svih puteva, ne samo u jugoistočnoj Evropi već i cijelom Starom kontinentu.

Obaveze prema radnicima

Osvrnuvši se na negativne komentare, za koje kaže kako su zlonamjerni, šef Vlade Srbije objasnio je kako država ne gubi koncesijom ništa, već samo dobija nešto.

“Sve ostaje u našem vlasništvu, samo što neko dolazi da ulaže ogroman novac. Sve to možemo da uradimo samo zato što imamo uspešnu nacionalnu aviokompaniju i dobar aerodrom. Pre tri godine nismo mogli ni da pomislimo da imamo zaradu od 50 miliona evra, a danas možemo, uz koncesionara, da ostvarimo 350, uz 700 miliona evra investicija. To je ogroman novac, o kojem nismo ni sanjali”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, sada su predate neobavezujuće ponude, u junu ili junu bit će obavezujuće, a do kraja godine treba se završiti čitava operacija u vezi s aerodromom.

“Treba da pronađemo najbolje, uzmemo najviše para i najviše zaradimo za zemlju”, kazao je on te dodao kako će koncesionar imati obavezu prema radnicima i zaposlit će veći broj ljudi zato što će i kapacitet aerodroma biti povećan.

Izvor: Agencije