Ove godine pet milijardi korisnika mobitela

Azija će u ukupnom rastu broja korisnika učestvovati sa gotovo polovinom (AP)
Azija će u ukupnom rastu broja korisnika učestvovati sa gotovo polovinom (AP)

Broj korisnika mobilnih telefona na svijetu preći će cifru od pet milijardi do sredine ove godine, navodi se u studiji Svjetskog udruženja mobilnih operatora (GSMA).

Sa rastom stanovništva u Aziji, a posebno u Indiji, broj korisnika mobilnih telefona, koji je prije godinu dana iznosio 4,8 milijardi ljudi, trebao bi dostići 5,7 milijardi, odnosno tri četvrtine svjetske populacije do 2020. godine, javlja AFP.

Azija će u ukupnom rastu broja korisnika učestvovati sa gotovo polovinom, prema izvještaju GSMA pod nazivom „Mobilna ekonomija“, pri čemu će samo Indija dobiti oko 310 miliona novih pretplatnika u naredne tri godine.

Studija je također pokazala trend većeg korištenja mobilnih širokopojasnih mreža i pametnih telefona, ističući rastući doprinos mobilne industrije ekonomskoj aktivnosti i društvenom razvoju.

Ogromne investicije

Mats Granryd, generalni direktor GSMA, naveo je kako su u globalne mreže investirane hiljade milijardi dolara od 2010. godine.

Sektor telekomunikacija je prošle godine, kako je rekao, imao udio od 4,4 posto u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u iznosu od 3.300 milijardi dolara, a predviđa se kako će do 2020. taj udio porasti na 4,9 posto, što je ekvivalentno ekonomskoj vrijednost 4.200 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi kako je u mobilnom ekosistemu prošle godine radilo 28,5 miliona ljudi, direktno ili indirektno, a ta brojka će, kako se procjenjuje, porasti na 30,9 miliona do 2020.

Dodaje se kako će doprinos tog sektora u poreskim prihodima iznositi 500 milijardi dolara do 2020. godine, u odnosu na 450 milijardi dolara prošle godine, ne računajući prihode od velikog broja aukcija u vrijednosti od gotovo 19 milijardi dolara lani.

Procjenjuje se kako će operatori investirati još 700 milijardi dolara do 2020. godine kada će povezivanje na 5G mrežu omogućiti još brži prijenos podataka.

Uoči lansiranja 5G mreže, za koju se predviđa kako će omogućiti pretplatnicima da skinu film u punom HD formatu za manje od jedne sekunde, 4G mreža postaje ustaljeni standard, sa predviđenim rastom proboja na tržište sa sadašnjih 21 posto na 41 procent do 2020. godine.

Iz GSMA su naveli kako je prošle godine zabilježeno pokretanje 580 4G mreža u 188 država koje pokrivaju 60 posto svjetske populacije.

Organizacija dodaje kako 55 posto ukupnih konekcija sada radi na širokopojasnim mobilnim mrežama (3G / 4G), a prognozira se kako će taj udio iznositi gotovo tri četvrtine konekcija do 2020. godine, prenosi agencija AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO