Baltičke države grade brzu prugu do Berlina

U Tallinu je potpisan ugovor pod nazivom Projekt Rail Baltica (Reuters)

Baltičke države potpisale su u utorak sporazum o gradnji visokobrzinske željezničke linije koja će ih povezati s Berlinom i zapadnom Evropom.

Procjenjuje se da će projekt Rail Baltica, koji bi na kraju mogao regiju povezati i s Finskom i drugim nordijskim zemljama putem podvodnog željezničkog tunela, koštati pet milijardi eura.

“Moramo nastaviti jačati svoje odbrambene kapacitete”, rekao je latvijski premijer Maris Kucinskis na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Estonije i Litvanije u Tallinnu.

Projekat će povezati Tallinn sa Berlinom preko Varšave do 2025, a trebao bi ga sufinansirati EU.

“Kao Poljak, shvatam koliko je ovaj projekat važan, ne samo za baltičke države nego i za cijelu Evropu i prema tome možete računati na mene”, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je također bio prisutan potpisivanju sporazuma.

Većina sredstava iz EU-a

Voditelj projekta Baiba Rubesa rekao je da će se države učesnice projekta nadmetati za evropska sredstva i da se nadaju da će EU pokriti 85 posto troškova.

Estonija, Litvanija i Latvija imaju željezničke pruge iz sovjetskog doba. Zajedno imaju samo šest miliona ljudi i nadaju se da će im nova željeznička linija otvoriti nove prilike na području trgovine i logistike.

Ali, kritičari upozoravaju da bi projekat mogao biti preskup te da bi mogao ištetno utjecati na okoliš jer će pruga prolaziti kroz nedirnute šume i močvare.

Izvor: Agencije