Svjetska banka: Hrvatskoj hitno treba nastavak reformi

Elisabetta Capannelli: Reformistički zamah je popustio od kako se Hrvatska 2013. godine pridružila Evropskoj uniji (Arhiva)

Hrvatska mora nastaviti s reformama kako bi promijenila strukturu svoje ekonomije i izbjegla rizik niskog rasta i zaostajanja za drugim novim članicama Evropske unije, upozorila je zvaničnica Svjetske banke.

Elisabetta Capannelli, menadžerica Svjetske banke za Hrvatsku, također je pozdravila ambiciju Hrvatske da usvoji euro kao monetu, ali je upozorila kako će taj put biti zahtjevan.

“Hrvatska je snažno eurizirana država i ulazak u eurozonu će joj koristiti, ali ne prije nego što ekonomija države postane otpornija što će se učiniti provedbom odlučnih reformi”, rekla je Capannelli agenciji Reuters.

Velik i neefikasan javni sektor

Hrvatski premijer Andrej Plenković krajem oktobra objavio je kako je cilj uvesti euro u roku od sedam do osam godina.

Capannelli je ocijenila kako je reformistički zamah popustio otkako se Hrvatska 2013. godine pridružila Evropskoj uniji.

“Zamah je uglavnom izgubljen. Hrvatska je snažno ovisna o turizmu i ima vrlo velik i neefikasan javni sektor. Privatni sektor je malen i nedovoljno dinamičan. Reforme su potrebne i za bolje izglede rasta”, rekla je.

“Privatni sektor još je opterećen visokim porezima i raznim parafiskalnim nametima. Ima mnogo neizvjesnosti u radu pravosudnog sistema, radna produktivnost je dosta niska, treba riješiti i problem zdravstvenog te penzionog sistema, koji stvaraju gubitke. Promjene korak po korak nisu dovoljne.”

Brojke pokazuju dobre fiskalne rezultate u posljednje dvije godine, ali još nedostaje velika akcija prema smanjenju javne potrošnje.

Ko će i kada pokrenuti reforme

Plenković je tokom posjete južnoj Hrvatskoj u petak priznao kako je nužno više raditi na jačanju produktivnosti i strukturnim reformama te kako je u 2018. godini važno učiniti veći iskorak.

Capannelli je pozdravila obećanje Vlade Hrvatske da će se u 2018. godini ozbiljno baviti ekonomskim reformama.

“Postoji svijest među glavnim kreatorima politika o tome što treba učiniti. Pitanje je ko će i kada to i pokrenuti”, rekla je ona.

Izvor: Agencije


Povezane

Nevladine organizacije pozivaju Hrvatsku vladu i Sabor da urade sve kako bi ojačali institucije zadužene za suzbijanje korupcije. Tvrde da je nakon pristupanja Evropskoj uniji taj proces znatno usporen. Izvještava Nadina Maličbegović.

Published On 08 Dec 2017

Hrvatska Vlada je na posljednjoj sjednici uredbom povećala minimalnu plaću za 5posto, odnosno za 22 eura bruto, ili 18 eura neto. Tako da će ona od iduće godine iznositi blizu 43 posto prosječne plaće, odnosno 367 eura. Kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima, Vlada predlaže da se na minimalnu plaću stopa zdravstvenog doprinosa smanji za 50 posto […]

Published On 07 Dec 2017
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO