Vlada Slovenije protiv prodaje NLB-a

Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju (Arhiva)
Prodaja većinskog državnog udjela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju (Arhiva)

Stranke koje čine slovensku koalicijsku Vladu u ponedjeljak su se izjasnile protiv hitne prodaje većinskog dijela Nove Ljubljanske banke do kraja ove godine, nakon što je Evropska komisija nedavno odbila prijedlog Vlade da se rok za povlačenje države iz njene vlasničke strukture produži za tri godine.

“Prodaja pod ovakvim uslovima i okolnostima je neprihvatljiva i takav ćemo stav zastupati u budućim razgovorima s EK-om”, kazala je nakon sastanka vodstva koalicije Simona Kuster Lipicer iz stranke koju vodi premijer Miro Cerar, te dodala da je potrebno naći novo, srednje rješenje, kojim će biti zadovoljni i Ljubljana, i Brisel.

Predsjednik druge najvažnije koalicije stranke i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da je NLB sada neracionalno prodati i zbog neriješenog pitanja starih štediša NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega joj je potencijalna cijena znatno manja.

Sanacijom izbjegnut stečaj

Najveća slovenska banka sanirana je nakon što ju je 2013. godine s više od dvije milijarde eura dokapitalizirala država.

Time je izbjegnut njen stečaj, ali je EK-u Slovenija tada obećala da će banku privatizirati, nakon čega državni udio u njoj ne bi smio biti više od 25 posto.

Od za ovu godinu planirane prodaje i izlaska NLB-a na berzu Vlada je odustala nakon procjene da za banku ne bi mogla dobiti više od iznosa knjigovodstvene cijene, znatno manje nego je u nju uloženo državnih sredstava putem dvije dokapitalizacije u zadnjih 20 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO