Prvi krak Turskog toka stigao do Turske

Pioneering Spirit, najveći brod na svijetu koji se bavi postavljanjem cijevi, obilježio je ovaj događaj postavivši u more cijevi sa ruskim i turskim zastavama (EPA)

Prvi krak morskog dijela Turskog toka, čiju je izgradnju završio ruski Gazprom, ušao je u tursku ekonomsku zonu, saopćila je kompanija South Stream (Južni tok), prenose agencije.

Pioneering Spirit, najveći brod na svijetu koji se bavi postavljanjem cijevi, obilježio je ovaj događaj postavivši u more cijevi sa ruskim i turskim zastavama koje simboliziraju prelazak granice ekskluzivne ekonomske zone između dvije države, navodi se u saopćenju.

Gazprom je već izgradio 448 kilometara Turskog toka.

Kako navodi kompanija South Stream, izgradnja se izvodi po planu, za manje od pola godine izgrađena je skoro četvrtina morskog dijela.

Sada će brod nastaviti postavljati cijevi do turske obale, a oba kraka plinovoda će izaći na kopno nedaleko od mjesta Kijikej.

Dva kraka

Brod kompanije Allseas postavlja prosječno četvrtinu kilometra dnevno.

Pri tome, ove sedmice je Allseas je postavio rekord izgradivši 5,15 kilometara za jedan dan – 1. novembra.

Dubina Crnog mora na granici ekonomske zone Rusije i Turske iznosi 2.171 metara – to je jedan od najdubljih dijelova Turskog toka.

Gazprom pravi plinovod Turski tok od maja.

Izgradnja prvog kraja jačine 15,75 milijardi kubnih metara trebala bi biti završena do marta naredne godine. Ona je namijenjena za isporuke Turskoj.

Drugi krak iste jačine po kojem će gas proći preko južne i jugoistočne Evrope treba da biti završen 2019. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Izmjenom investicionog plana za 2017. godinu, ruskom energetskom divu će biti omogućeno da u gradnju Turskog toka uloži dodatnih 863 miliona dolara.

Published On 21 Sep 2017
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO