Bez akciza na gorivo BiH ne može dobiti novac MMF-a

Međunarodni monetarni fond je poručio Bosni i Hercegovini da bez akciza i procjene telekoma nema novih tranši.

Delegacija MMF-a koja je boravila u ovoj zemlji zaključila je da je određeni napredak postignut, ali da strukturalne reforme ključne za povećanje ekonomskog rasta i zapošljavanja i sam nastavak aranžmana nisu usvojene.

Predstavnici MMF-a završili su dvosedmičnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Privreda bilježi oporavak, ali…

U saopćenju izdatom tim povodom, navodi se da bh. privreda bilježi oporavak, mada slabiji nego u ostatku istočne Evrope.

Navodi se da je očuvana makroekonomska stabilnost, ali da ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta nisu na očekivanom nivou.

“Aranžman je u fazi kašnjenja. Očekivali smo da će doći do odobrenja prije godinu dana, ali smo ipak došli ovdje da bismo razgovarali o tome kako da krenemo naprijed. Nadamo se da se nešto može desiti narednih sedmica“, kazao je za Al Jazeeru Nadeem Ilahi, šef misije MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Uslovno rečeno, postoji novi rok za ispunjavanje uslova MMF-a i novi aranžman bi mogao uslijediti sredinom narednog mjeseca.

Čeka se na provedbu ključnih mjera

“Vlasti u Bosni i Hercegovini su rekle da će ispuniti uslove narednih sedmica. Mogli bismo se vratiti sredinom decembra, kako bismo došli do nekih stvari koje nisu riješene”, rekao je Ilahi.

Šef misije MMF-a dodaje da bi se povećanjem akciza na gorivo mogao osigurati veliki broj stranih investicija, a to bi se moglo provesti kroz povećanje i unapređivanje saobraćajne infrastrukture.

Uprkos progresu u strukturalnim reformama, još se čeka na provedbu ključnih mjera za nastavak kreditnog aranžmana, poput obaveza Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine da izvrši procjenu vrijednosti telekom operatera HT Mostar i BH Telecom.

Izvor: Al Jazeera