Plin iz Hrvatske opskrbljivat će Rafineriju nafte Brod

Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdijevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod” potpisali su danas ministar industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta Republika Srpska Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić, što je izazvalo oprečne reakcije u Bosni i Hercegovini.

Vrijednost projekta, kojim se otvara prostor za gasifikaciju brodske Rafinerije spajanjem na hrvatski plinovod i time smanji zagađenje zraka u općinama Bosanski Brod (Bosna i Hercegovina) i Slavonski Brod (Hrvatska) iznosi približno tri miliona eura, a rok za realizaciju godinu i po.

Opskrbljivač će biti firma Crodux iz Hrvatske, koja je razvila saradnju s rafinerijom. 

“Gasifikacijom s jedne strane imat ćete situaciju da jedna rafinerija napreduje u modernizaciji, a Hrvatska će riješiti problem kvalitete zraka, što je ‘win-win’ situacija”, kazao je Ćorić.

I Đokić je naveo da će realizacijom tog dokumenta rafinerija riješiti veliki problem u vezi sa zaštitom životne sredine.

“Ovo je kvalitetan signal saradnje između RS i Hrvatske, ali i za odnose unutar BiH”, naveo je on.

Reakcija BH-Gasa

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić unaprijed je negodovao jer su protokol o saradnji potpisali država susjed i bh. entitet. Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da ovo nije upereno ni protiv koga u Bosni i Hercegovini te da je energetika u nadležnosti entiteta.

“Mi ovdje govorimo o jednom projektu koji je ograničenog karaktera, koji podrazumijeva snabdijevanje gasom, iz druge države na teritoriju druge države, ali ograničeno, jer imamo poznatog korisnika i jer znamo koji su i ekološki efekti koji se time žele postići. Želim na taj način da otklonim dilemu, ovo nije usmjereno ni protiv koga u Bosni i Hercegovini”, istakla je.

Iz kompanije BH-Gas, koja je u vlasništvu entitetske Vlade Federacije BiH, tvrde drukčije.

“Jedino u ovom momentu reaguje BH-Gas, koji traži da se uvede sistem, da se sačuva država i državna granica, da se održe interkonekcijske veze. Energetska zajednica mora na to reagovati, kao i visoki predstavnik; on drži veliku polugu u ruci. Naši državnici na ovu stranu moraju stati jer je energetika jedno od najbitnijih pitanja Bosne i Hercegovine”, rekao je direktor ove kompanije Jasmin Salkić.

Izvor: Al Jazeera i agencije