Najlakše poslovati u Makedoniji, najteže u Bosni i Hercegovini

Svjetska banka svake godine pravi listu od 190 zemalja, rangirajući ih po lakoći poslovanja (Svjetska banka)

Svetska banka objavila je novu listu “Doing Business”, na kojoj su rangirane zemlje po lakoći poslovanja.

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Makedonija, koja se nalazi na 11. mestu od 190 zemalja, ali je u odnosu na prošlogodišnju listu pala za jedno mesto.  

Od zemalja u regionu najveći skok na listi u poslednjih godinu dana ostvarili su Kosovo i Crna Gora. Kosovo je napredovalo za 20 stepenika i sada je na 40. mestu, ispred Crne Gore, koja je na 42. poziciji (skok sa 51. mesta).

Srbija je ostvarila pomak za četiri pozicije i sada je na 43. mestu. Na toj poziciji pre godinu dana bila je Hrvatska, koja ove godine beleži pad i sada je 51. na listi.

Za pet mesta pala je i Bosna I Hercegovina i sada se nalazi na 86. mestu.

Srbija među deset najboljih u izdavanju građevinskih dozvola

Pad beleže i Rumunija (sada na 45. mestu), Mađarska (48), Bugarska (50) i Albanija (65).

Što se tiče napretka u konkretnim oblastima, Srbija je najveći pomak ostvarila kada je reč o pribavljanju građevinskih dozvola i sada je u tom segmentu među prvih deset zemalja u svetu. Pre samo tri godine bila je 186. na listi.

Ipak, kada je reč o priključenju na električnu mrežu, umesto napretka pad za četiri pozicije u odnosu na prošlu godinu. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavljuje nove poteze.

“Ono na čemu ćemo sigurno raditi je priključak na distributivnu mrežu. Moramo da učinimo da to ne traje preko 200 dana, koliko je procena ljudi koji su ocenjivali i mora biti jeftinije. I ono što je sigurno, to je plaćanje poreza. Gubi se preko 200 sati u plaćanju poreza, to su procene privrednika. Mi moramo omogućiti da se porez plaća iz jednog puta”, rekla je Mihajlović.

Hrvatska: Pad plasmana u plaćanju poreza

S druge strane, Hrvatska najlošiji plasman ima upravo u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, gde zauzima 126. mesto, što je pomak za dva mesta u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, najveći pad beleži kada je reč o plaćanju poreza, potonuvši na 95. s prošlogodišnjeg 49. mesta.

Plaćanje poreza je oblast u kojoj je najveći napredak ostvarila Bosna I Hercegovina – sa prošlogodišnjeg 133. ove godine je stigla na 62. mesto.

Ipak, u ostalim oblastima, a pre svega započinjanju biznisa i izdavanju građevinskih dozvola, nema ozbiljnijeg napretka.

Kosovo je najviše unapredilo zaštitu manjinskih vlasnika kapitala, gde je skočilo na 12. sa 63. mesta.

Prvo mesto na listi “Doing Business” zadržao je Novi Zeland.

Izvor: Al Jazeera i Agencije