Otvorena željeznica Baku–Tbilisi–Kars

Čelnici Azerbejdžana, Turske i Gruzije pustili su danas u saobraćaj željezničku prugu dugu 826 kilometara, koja povezuje tri države i uspostavlja teretnu i putničku vezu između Evrope i Kine zaobilazeći Rusiju.

Željeznička linija, koja uključuje novu prugu od 105 kilometara, imat će kapacitet transporta milion putnika i pet miliona tona tereta godišnje, prenosi agencija Reuters.

Tri države povezuje naftovod BP-a Baku–Tbilisi–Ceyhan i plinovod Baku–Tbilisi–Erzurum, ali su trgovinske veze između Turske i regije Kavkaza ograničene.

Nova željeznica Baku–Tbilisi–Kars, kako je najavljeno, pružit će ekonomski podsticaj regiji.

“Baku–Tbilisi–Kars dio je velikog Puta svile i važno je da smo ovaj projekt proveli vlastitim sredstvima”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji inauguracije željeznice, na kojoj su bili i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i gruzijski premijer Giorgi Kvirikašvili.

Polazeći od Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, vozovi će se na putu zaustavljati u gruzijskoj prijestonici Tbilisiju, zatim će u gruzijskom gradu Ahalkalakiju preći na brzu prugu i završavati putovanje u turskom gradu Karsu.

Nekoliko odlaganja

Ukupni troškovi projekta porasli su na više od milijardu dolara u odnosu na inicijalnu procjenu od blizu 400 miliona američkih dolara. Najveći dio finansiranja potekao je iz državnog naftnog fonda Azerbejdžana.

Željeznička veza između Azerbejdžana i Gruzije modernizovana je u okviru ovog projekta, koji je pokrenut 2007. godine. Njegovo okončanje odgađano je nekoliko puta od 2011. godine.

“Nekoliko evropskih država izrazilo je interes za ovaj projekt i Azerbejdžan je u razgovorima s njima”, rekao je Aliyev, dodajući da su Kazahstan i druge države srednje Azije zainteresovane za prijevoz robe prugom Baku–Tbilisi–Kars.

Nova pruga skratit će vrijeme transporta putnika i robe između Kine i Evrope na samo 12 do 15 dana, što je više nego dvostruko brže od pomorske rute i nešto manje od polovine jeftinije od cijene aviotransporta.

Izvor: Agencije