Brexit: Lideri EU-a odbijaju pregovore o trgovini

Angela Merkel kaže kako govor britanske premijerke nije promijenio njene stavove (EPA)
Angela Merkel kaže kako govor britanske premijerke nije promijenio njene stavove (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Evropska unija ući u novu fazu pregovora sa Velikom Britanijom o izlasku tek kada ta država da garancije da je spremna izmiriti finansijske obaveze prema Uniji.

Ona je govorila nakon dvodnevnog samita EU-a u Briselu, kazavši kako je sasvim jasno šta britanska premijerka Theresa May treba učiniti da stvari pomakne sa mrtve tačke, javlja Reuters.

“Nadamo se da će to biti moguće do decembra, ali to zavisi od toga koliko je Velika Britanija spremna na napredak, a kako bismo mogli preći u drugu fazu”, navela je Merkel.

Obaveze Britanije prema EU 60 milijardi eura

Pod drugom fazom se misli na pregovore o budućim odnosima Velike Britanije i EU-a. Glavna prepreka je, kako je istakla, neuspjeh Londona da pokaže spremnost da ispuni obaveze koje se procjenjuju na približno 60 milijardi eura.

Evropski čelnici su na dvodnevnom samitu u Briselu odbacili poziv britanske premijerke Therese May da se u sklopu pregovora o britanskom izlasku iz Unije pokrenu i razgovori o budućim trgovinskim odnosima.

May se nadala da će tokom večere kasno u četvrtak uspjeti nagovoriti preostalih 27 čelnika zemalja članica da se pokrenu trgovinski pregovori, kako bi utišala kritike u domaćoj javnosti, prenosi Reuters.

Preliminarni razgovori fokusirali su se na prava građana, finansijske uslove Brexita i granicu u Irskoj, no evropski pregovarači rekli su kako je potrebno napraviti veći napredak kako bi se otvorili razgovori o budućim odnosima, uključujući i trgovinske.

Premda je Merkel pozitivno govorila o napretku pregovora o Brexitu, rekavši kako, “za razliku od stanja koje opisuju britanski mediji, ima dojam da razgovori napreduju korak po korak”, ona je ipak naglasila da razgovora o trgovini neće biti najranije do decembra.

Izjava o mandatu

Njemačka kancelarka kazala je kako govor britanske premijerke tokom večere nije promijenio njene stavove, no dodala je da je uvjerena kako će pregovori uspjeti.

“Sa svoje strane, ne vidim nikakve indicije da nećemo uspjeti”, rekla je Merkel.

Nakon što su saslušali izlaganje May o stanju pregovora o Brexitu, očekuje se da će 27 čelnika u petak odobriti izjavu u kojoj navode kako još uvijek ne mogu dati mandat za pokretanje razgovora o budućim odnosima.

Ipak, očekuje se, kako prenosi agencija dpa, da će podržati pozitivan momentum u razgovorima i pozvati na početak internih priprema za pokretanje tih pregovora, kako bi oni mogli početi u decembru, pod uslovom da se do tada postigne dovoljan napredak.

Izvor: Agencije


Povezane

U toku je dvodnevni samit Evropske unije u Briselu. Između ostalog, čelnici zemalja članica razgovarat će o iranskom nukleranom programu, Sjevernoj Koreji, odnosima sa Turskom i Brexitu. Tokom radne večere očekuje se da britanska premijerka Theresa May izloži zahtjev da se pregovori o izlasku te zemlje iz članstva pokrenu s mrtve tačke. Britanska premijerka poručila je […]

Dvodnevni samit Evropske unije u znaku je Brexita. Britanska premijerka želi pokrenuti pregovore s mrtve tačke.  O tome u kojoj su fazi pregovori Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o razdruživanju razgovarali smo sa Zoranom Kurelićem, profesorom na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Čelnici zemalja članica Evropske unije u ovim trenucima stižu u Brisel na dvodnevni Samit. Najviše pažnje privlače spori i neizvjesni pregovori o Brexitu. Očekuje se da britanska premijerka Theresa May iskoristi sastanak u pokušaju da ih pokrene. Samit je prilika i da se nastavi sa pronalaženjem načina funkcionisanja Unije nakon izlaska Velike Britanije. Između ostalog, […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO