Gazprom izgradio 373 kilometra Turskog toka

Prvi krak plinovoda namijenjen je za opskrbu turskog tržišta plinom (EPA)

Najveći ruski proizvođač plina Gazprom saopćio je da je izgradio 373 kilometra podvodne dionice plinovoda Turski tok, koja ide po dnu Crnog mora.

“Izgradnja plinovoda Turski tok, koji je još jedan novi cjevovod za ruske isporuke plina u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država, u punom je zamahu. Na podmorskoj dionici izgrađena su 373 kilometra plinovoda”, navodi se u saopćenju kompanije, a prenosi agencija Tass.

Projekt težak više od 11 milijardi dolara predviđa gradnju plinovoda po dnu Crnog mora do evropskog dijela Turske, a potom od Turske ka granici s Grčkom.

Prvi krak plinovoda namijenjen je za opskrbu turskog tržišta plinom, dok će se drugi koristiti za opskrbu plinom južne i jugoistočne Evrope.

Godišnji kapacitet

Svaki krak imat će kapacitet 15,75 milijardi kubnih metara plina godišnje, navodi ruska novinska agencija.

Vlade Turske i Rusije potpisale su u oktobru 2016. godine bilateralni sporazum o realizaciji projekta izgradnje ovog plinovoda.

Turska i ruski Gazprom dogovorili su cijenu izgradnje plinovoda Turski tok na njenoj teritoriji, izjavio je generalni direktor turske nacionalne plinske kompanije BOTAS Burhan Ozcan.

Izvor: Agencije