Samit u Skoplju okupio 150 poslovnih lidera jugoistočne Evrope

Mladen Ivanić rekao da je neprihvatljivo da u 21. stoljeću putovanje između Sarajeva i Skoplja traje više od deset sati (EPA)

Više od 150 istaknutih poslovnih lidera jugoistočne Evrope okupilo se u ponedjeljak u Skopju, gdje se održava dvodnevni “Summit 100”.

U fokusu ovogodišnjega izdanja “Summita” je riječ povezivanje, u različitim sferama i na raznim nivoima.

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov u pozdravnom govoru je istaknuo kako biznis lideri na “Summitu 100” govore jednim glasom, a osnovna je ideja povezati fragmentirane ekonomije u regiji.

“Naše ekonomije same po sebe su male i ranjive i zato se moramo fokusirati na ono što nas povezuje i ujedinjuje. Pojedinačne ekonomije naših država su nezanimljive velikim igračima, ali ako se povežemo, i mi možemo igrati veliku ulogu u globalnoj ekonomiji”, kazao je Ivanov.

‘Politika i ekonomija idu zajedno’

Pozvao je Evropsku uniju da pomogne zemljama regije na njihovom evropskom putu te da podrži provedbu infrastrukturnih projekata, kako bi se regija što bolje transportno povezala, što je osnovni preduvjet rasta lokalnih ekonomija.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je kako politika i ekonomija idu zajedno te da je jako značajno da poslovni ljudi, s vremena na vrijeme, porazgovaraju s ljudima iz politike o tome “kuda i kako dalje”.

“Velike kompanije iz regije davno su prešle svoje granice. One moraju razmišljati globalnije i dugoročnije. Zato je jako važno da se i političke strukture iz regije češće susreću i razgovaraju”, kazao je Ivanić, dodavši kako je neprihvatljivo da u 21. stoljeću putovanje između Sarajeva i Skoplja traje više od deset sati.

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc je kazala da je danas puno optimističnija nego prije godinu-dvije.

“Danas vjetrovi ponovno pušu u jedra Evrope. Evropska unija je izašla iz krize, sve zemlje članice bilježe ekonomski rast i EU je danas najveća ekonomija u svijetu. Nezaposlenost pada, što je jako dobra poruka za mlade ljude. Te dobre vijesti želimo podijeliti s našim partnerima na zapadnom Balkanu, gdje se, također, događaju pozitivni trendovi”, istaknula je Bulc.

Jedinstvena poslovna inicijativa

Pozvala je zemlje regije da iskoriste pozitivan moment kako bi što prije izvršile potrebne reforme i približile se punopravnom članstvu u EU.

Prema njenim riječima, na tom putu ključna je međusobna saradnja i uzajamna podrška država regije.

“Summit 100” jedinstvena je poslovna inicijativa, pokrenuta 2011. godine, koja okuplja ključne poslovne ljude regije s idejom poticanja poslovnih zajednica da preuzmu odgovornost za poslovanje i ekonomske integracije.

Svrha je osigurati brži protok dobara i ljudi u regiji, što će rezultirati snažnijim ekonomskim rastom i otvaranjem novih radnih mjesta.

Izvor: Agencije