Volkswagen SAD-u plaća još tri milijarde dolara

Volkswagen, VW, Automobili
Vrhovni sud je zaključio da je Volkswagen sistemski i dugotrajno u promet puštao vozila s manipulativnim motorima (EPA)

Njemački automobilski div Volkswagen je nadomak još jednom dogovoru s američkim vlastima, koji će ga koštati više od tri milijarde dolara, kako bi riješio građanske i kaznene istrage nakon skandala u vezi varanja na testovima emisije ispušnih plinova.

Tako će troškovi VW-a zbog tog skandala samo u SAD-u premašiti 20 milijardi dolara.

Do sada je, naime, ta kompanija pristala platiti 17,5 milijardi dolara kako bi se riješila tužbi američkih kupaca, saveznih i državnih vlasti te tamošnjih trgovaca.

U središtu skandala

VW se našao u središtu skandala zabilježivši oštar pad prodaje nakon što je 2015. godine priznao da je u 11 milijuna dizelskih automobila prodanih diljem svijeta namjerno ugradio softver koji je na eko-testovima smanjivao rezultate emisije dušikovog oksida.

U uvjetima stvarne vožnje njegovi automobili proizvodili su čak 40 puta više štetnog plina od dozvoljene količine.

Volkswagen je u lipnju pristao na poravnanje u ukupnoj vrijednosti od 15 milijardi dolara za sva sporna vozila u SAD-u, uključujući otkup 475.000 automobila.

VW je priznao da je takve uređaje instalirao i u trolitrene motore, a takvih je VW-ovih vozila u SAD-u oko 80.000.

Automobilska kompanija i američke vlasti postigli su nedavno, kao je objavljeno, sporazum o otkupu i plaćanju popravka gotovo 80.000 automobila s trolitarskim dizelskim motorima marki Volkswagen te Porsche i Audi, također brendova iz njegove grupacije.

Kazne prijete i u drugim državama

Taj je skandal snažno uzdrmao najvećeg svjetskog proizvođača automobila i nanio štetu njegovom ugledu.

Ovaj dogovor je još jedan korak kojim njemački koncern želi skandal s varanjem na emisiji ispušnih plinova ostaviti iza sebe, no još mu u SAD-u prijete tužbe od strane investitora i pojedinih država.

I u mnogim drugim državama prijete mu znatne kazne.

Izvor: Al Jazeera i agencije