Kina ulaže 360 milijardi dolara u obnovljivu energiju

Cilj je proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora ekvivalentnu energiji koja bi se dobila izgaranjem 580 miliona tona uglja (AP)

Kina u sljedeće četiri godine planira uložiti 360 milijardi dolara u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objavila je u četvrtak kineska Nacionalna uprava za energiju (NEA), dok se najmnogoljudnija zemlja svijeta sve više pokušava odmaći od “prljave” energije, poput uglja.

Ulaganja bi trebala otvoriti 13 miliona radnih mjesta u tom sektoru, navodi NEA u nacrtu dokumenta u kojem se predstavlja energetska politika za razdoblje 2016-2020.

Novi energetski kapaciteti

NEA je ponovila da je cilj do 2020. godišnje proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora ekvivalentnu energiji koja bi se dobila izgaranjem 580 miliona tona uglja, odnosno 15 posto ukupne potrošnje energije u Kini.

Nova postrojenja za proizvodnju struje od hidroenergije, solarne energije, vjetroenergije i nuklearne energije činit će oko polovine novoinstaliranih energetskih kapaciteta do 2020. godine, navodi NEA. Uprava nije objavila druge pojedinosti o finansiranju tih projekata.

Izvor: Agencije