Trump odobrio izgradnju dva naftovoda

Novi američki predsjednik Donald Trump potpisao je u utorak uredbu kojom daje podršku izgradnji dvaju naftovoda, Keystonea XL i Dakota Accessa.

Prethodna administracija Baracka Obame zaustavila je izgradnju naftovoda Keystone, kojim bi sirova nafta iz Kanade bila dostavljana do rafinerija u Texasu, prenosi Anadolija.

Obama nije odobrio taj naftovod zbog, kako je tada izjavio, potencijalno štetnog utjecaja na okolinu.

Bivši predsjednik nije podržao ni izgradnju drugog naftovoda Dakota Access, koji je sirovu naftu iz Sjeverne Dakote trebao dostavljati do Illinoisa.

Trumpov energetski plan

Nakon što su indijanska plemena organizirala proteste zbog rute koja je trebala prelaziti preko njihove teritorije, američke vlasti počele su istraživati druge opcije za izgradnju naftovoda.

Trump je tokom predizborne kampanje obećao da će podržati izgradnju ova dva naftovoda, u okviru njegovog energetskog plana, koji se oslanja prvenstveno na fosilna goriva, kao i pogon industrije.

On je ranije potpisao dekret kojim ukida američko učešće u Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je također dogovoren pod administracijiom bivšeg predsjednika Obame.

Trump je u petak položio predsjedničku zakletvu u Washingtonu te tako postao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Kako novi kabinet polako poprima svoje obrise, američki predsjednik povukao je i svoje prve poteze na području svjetske ekonomije. Trump je ispunio jedno od predizbornih obećanja, a to je povlačenje SAD-a iz međunarodnog trgovinskog sporazuma – Trans Pacifičkog Partnerstva. Novonastala praznina mogla bi biti idealna prilika za svjetskog trgovačkog lidera – Kinu.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu odluku kojom je povukao članstvo SAD-a iz trgovačkog sporazuma zemalja sa izlazom na Pacifik, nova meta Washingtona je sporazum o slobodnoj trgovini NAFTA.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO