Članice TPP-a: Sporazum se mora održati i nakon izlaska SAD-a

Azijsko-pacifičke zemlje koje se nadaju stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećeg trgovinskog sporazuma rekle su u utorak da će nastaviti napore na tome bez SAD-a, pošto je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Japanski ministar financija Taro Aso na konferenciji za novinare je rekao da će Japan nastaviti sarađivati s ostalim zemljama članicama TPP-a na promicanju slobodne trgovine, a ministar vanjskih poslova Fumio Kishida rekao je da će nastaviti razgovarati sa SAD-om.

“Vjerujem da i SAD razumije važnost slobodne trgovine. Stoga je važno nastaviti blisku komunikaciju s (Washingtonom)”, rekao je Kishida.

Premijer Shinzo Abe izravno će razgovarati s Trumpom o TPP-u prilikom sljedećeg susreta, rekao je vladin glasnogovornik Yoshilde Suga.

Australski ministar trgovine Steve Ciobo rekao je da je američko povlačenje “velika sramota , ali nije neočekivano” te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionirati.

Alternativno rješenje

Australija želi održati na životu mogućnost ratificiranja sporazuma  i već je održala razgovore s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o radu na alternativnom rješenju, rekao je Ciobo.

“Australija i dobar dio ostalih članica TPP-a vrlo su usredotočene na to da se osigura postizanje ciljeva  dogovorenih u sklopu TPP-a”, rekao je on za televizijsku mrežu Sky News.

Novozelandski ministar trgovine Todd McClay izrazio je isto mišljenje, te rekao da njegova zemlja  želi nastaviti slijediti ostale članice.

Sporazum još uvijek vrijedi kao sporazum o slobodnoj trgovini  s drugim uključenim zemljama, dodao je.

Trump je u ponedjeljak službeno povukao Sjedinjene Države iz TPP-a, odmičući se od svojih azijskih saveznika dok raste utjecaj Kine u regiji.

Taj sporazum potpisalo je 2015. dvanaest zemalja Azije i Pacifika koje predstavljaju 40 posto svjetske ekonomije, ali još nije stupio na snagu.

Protuteža kineskom uticaju

Bez SAD-a, preostale članice TPP-a su Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Australija  je rekla da se Kina i Indonezija mogu priključiti u vakuumu nastalom nakon odlaska SAD-a. TPP još nije stupio na snagu jer ga dio zemalja još nije ratificirao.

Novozelandski ministar trgovine rekao je da će se ministri preostalih zemalja TPP-a sastati tokom sljedećih nekoliko mjeseci kako bi razgovarali o načinima spašavanja trgovinskog sporazuma, koji se u Aziji smatra protutežom jačanju kineskog uticaja.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi američki predsjednik povukao je SAD iz velikog trgovinskog sporazuma koji je potpisalo 12 zemalja koje zajednički čine 40 posto svjetske ekonomije.

Published On 23 Jan 2017

Donald Trump najavio je da će Sjedinjene Američke Države izaći iz Transpacifičkog partnerstva prvog dana njegovog mandata. Na snimci objavljenoj na Facebooku govorio je o svojim prioritetima za prvih 100 dana u Bijeloj kući. Naglasio je da će se fokusirati na energetiku, nacionalnu sigurnost i imigraciju.     Nakon Trumpovog obraćanja stigle su i reakcije […]

Published On 22 Nov 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO