HIFA OIL iz BiH kupila njemačku firmu

Sa potpisivanja ugovora: Kompanija LB.Profile je opremljena naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila (www.mcm.ba)

Bosanskohercegovačka kompanija za promet naftom i naftnim derivatima HIFA OIL iz Tešnja kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore.

Akvizicija firme, poznate po inovacijama u ovoj oblasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL, kompanija kćerka HIFA OIL-a, u oktobru prošle godine postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu BiH.

„Naša prva inozemna strateška akvizicija omogućit će nam da EURO ROAL kao lider u BiH za distribuciju aluminijskih, Inox a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU-a. Ovo je naša sedma po redu kompanija kćerka i prva u  Njemačkoj, a koja već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, sa ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem“, kazao je Izudin Ahmetlić, vlasnik i direktor HIFA OIL-a.

„Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište sa jakom HIFA OIL i sa našim tehnološko superiornim kompanijama kćerkama. Ovom prilikom, zahvalio bih se timovima HIFA OIL i EURO ROAL-a, kao i menadžmentu LB.Profile, koji su zajedno u relativno kratkom vremenu uspješno priveli ovu veoma zahtjevnu akviziciju.“

Profili široke namjene

Kompanija LB.Profile je opremljena naprednom tehnologijom koja je posljednja riječ u industriji umjetnih profila. Od 1960. godine razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila.

Na osnovu kompetentnosti na području proizvodnje i rada na ekstruderima, u mogućnosti su razvijati specifične profile na zahtjev kupaca sa visokim parametrima pouzdanosti i funkcionalnosti. Zapošljava ukupno 45 radnika, pogoni su smješteni na 26.700 kvadratnih metara zemljišta u mjestu Herbstein Savezne pokrajine Hessen. Glavna tržišta LB.Profilea su Njemačka, Belgija i Holandija, također izvoze na tržišta zemalja Istočne Europe kao što su Litvanija i Rusija.

Sa druge strane, EURO ROAL zapošljava 40 radnika i jedan je od vodećih distributera aluminijskih i PVC profila, materijala od inoxa i građevinskih okova. Kompanija je prošle godine povećala prihode za 45 posto u odnosu na 2015. Ukupna prodaja aluminijskog asortimana 2016. iznosila je 1.300 tona, dok je za asortiman od Inoxa količinska prodaja iznosila 960 tona.

Planirano još akvizicija

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfalt-gradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj… Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u 9 zemalja regiona.

Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, a od sada i LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

Uz ovu u Njemačkoj, u 2017. planirane su nove akvizicije u područjima koja će pojačati tržišnu poziciju kompanija kćerki. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO