Počela gradnja hidroelektrane ‘Vranduk’

Projekt se finansira sredstvima Elektroprivrede BiH i kreditima Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (Fena)

Na radilištu nove hidroelektrane “Vranduk” u četvrtak je počela gradnja novog energentskog kapaciteta.

Hidroelektrana se gradi u vodotoku rijeke Bosne na lokalitetu Vranduka, 12 kilometara nizvodno od Zenice.

Projekt se finansira sredstvima Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i kreditima Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a planirani početak proizvodnje iz ovog energentskog objekta je 11. novembar 2019. godine.

Pauza od 40 godina

Izvođači radova su kompanije Strabag AG Austrija i hrvatski Končar – KET, koje će ugovor vrijedan 112,3 miliona KM realizirati s brojnim domaćim podizvođačima radova.

Tokom gradnje s ugovornim izvođačima je dogovoren sistem “ključ u ruke”, kojim se obuhvata izrada projektne dokumentacije, proizvodnja, isporuka i montaža opreme, zatim izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon svih postrojenja.

Za Elektroprivredu Bosne i Hercegovine ovo je važan projekt, jer je HE “Vranduk” prvi kapitalni proizvodni objekt koji ova kompanija gradi nakon višegodišnje pauze, nakon što je prije 40 godine izgrađena HE “Višegrad”.

Nova hidroelektrana imat će branu dužine 115, visine 19 i dužine 115 metara, zatim ulaznu građevinu s dovodnim tunelom, objekt strojarnice i druge pomoćne objekte.

‘Program prijateljskog okruženja’

Za njen rad bit će formirana vodena akumulacija dužine šest kilometara, u pravcu Zenice, a vrijednost ugovornih radova je 57.402.785 eura.

HE “Vranduk” omogućit će poboljšanje performansi elektro-energetskog sistema Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora i doprinijeti ispunjavanju uslova postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu o povećanju udjela potrošnje energije sa sadašnjih 34 na ciljanih 40 posto do 2020. godine.

Uz realizaciju ovog projekta Elektroprivreda Bosne i Hercegovine će, putem “Programa prijateljskog okruženja”, finansirati i veliki broj projekata iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže i sporta u mjesnim zajednicama koje se nalaze u neposrednoj blizini bududće HE “Vranduk”.

Izvor: Agencije