Šarović: BiH će uskoro izvoziti u Rusiju

Desetogodišnje članstvo u organizaciji CEFTA bosanskohercegovačkoj privredi donijelo je uglavnom pozitivne efekte, ocijenili su predstavnici BiH, obilježavajući deceniju od potpisivanja Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Povećana je trgovinska razmjena, a bilježi se i konstantan rast  privrede. Ipak, navode da je sporazum CEFTA, otvarajući mogućnost konkurencije, ugrozio domaće privrednike u pojedinim oblastima, poput javnih nabavki. 

Tržišta Evropske unije i članice CEFTA-e danas čine 86 posto bh. izvoza. Najviše se izvoze industrijski proizvodi, dok najviše problema ima u oblasti poljoprivrede. Uprkos tome, statistika pokazuje da je ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda utrostručen u odnosu na 2005. godinu.
 
Trgovinska razmjena nije ugrožena 
 
Udvostručen je i izvoz poljoprivrednih proizvoda u Tursku nakon što je ta zemlja odobrila uvoz svežeg mesa iz Bosne i Hercegovine.
 
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kaže da ta trgovinska razmjena nije ugrožena i dodaje da će uskoro biti riješen i problem sa izvozom voća i povrća u Rusiju.

“Zaključak sa današnje sjednice je da sve nedostatke uklonimo do kraja ove sedmice, odnosno do petka. Znači, u naredna dva, tri dana. A nakon toga, ukoliko ti nedostaci budu uklonjeni, ja ću obavijestiti rusku stranu da je BiH spremna za izvoz svojih proizvoda u Rusku Federaciju, da je otklonila, u skladu sa preporukama ruske strane, sve nedostatke”, rekao je Šarović.
 
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine navodi da su problem izvoza u Rusku Federaciju napravili pojedinci koji su time oštetili bh. privredu, a naročito poljoprivredno-prehrambene proizvođače. 
 
“Zloupotreba se napravila od pojedinih trgovačkih lanaca koji su uvezli robu i prepakirali je i izvozili na ta tržišta kao robu domaćeg porijekla, što je neoprostivo i ovim putem pozivam nadležne inspekcijske organe da ustanove koji su to i da se to sankcionira. Jer ne smije cijela država Bosna i Hercegovina trpjeti zbog par pojedinaca”, rekao je Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.
 
Izvor: Al Jazeera