BiH povlači prvu tranšu kredita MMF-a

Novi Produženi aranžman za Bosnu i Hercegovinu vrijedan je ukupno 550 miliona eura (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) donijelo je, na vanrednoj sjednici, Odluku o povlačenju prve tranše Proširenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od gotovo 78 miliona eura.

Vijeće ministara je ovlastilo ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da izda Promisornu notu i provede potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti za povlačenje prve tranše, javlja Fena.

Od sredstava u spomenutom iznosu, dvije trećine alocirano je za budžet Federacije BiH, a jedna trećina za budžet Republike Srpske.

Otplatu duga obavljat će entiteti u skladu s važećim zakonskim propisima.

Vrijednost aranžmana

Očekuje se da bi prva tranša trebala biti doznačena BiH 9. septembra, nakon što Izvršni odbor MMF-a 7. septembra odobri novi Produženi aranžman za BiH.

Aranžman je vrijedan ukupno 550 miliona eura i bit će odobravan u tranšama u periodu od tri godine, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Bosna i Hercegovina do daljeg ostaje bez 550 miliona eura kredita od Međunarodnog monetarnog fonda. Naime, pismo namjere koje je ključni dokument za odobravanje aranžmana nisu potpisali članovi Fiskalnog savjeta BiH. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer entiteta Federacija BiH Fadil Novalić. Kao razlog navodi se zastoj na euro-atlantskom putu, jer je Republika […]

Published On 07 Jul 2016

Misija Međunarodnog monetarnog fonda završava posjetu Srbiji, nakon čega se očekuje ocjena četvrte i pete revizije stand-by aranžmana od 1,2 milijardi eura. Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su pred državom teški zadaci, a da će najteži biti oni u vezi sa racionalizacijom Elektroprivrede Srbije, koja bi do kraja godine […]

Published On 21 Jun 2016

Novi aranžman sa MMF-om podrazumijeva privatizaciju, restrukturiranje ili likvidaciju javnih preduzeća koja posluju s gubitkom.

Published On 24 May 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO