Investitori oprezni uoči sastanka OPEC-a

U Alžiru se održava energetski forum, u okviru kojeg se očekuje i sastanak zemalja članica OPEC-a, na kojem će se raspravljati o potencijalnom smanjenju globalne proizvodnje nafte. Međutim, investitori na tržištu trguju s oprezom. Cijene nafte nisu značajnije mijenjane.

Energetski ministar Alžira poručio je kako postoji mogućnost da će zemlje članice OPEC-a postići dogovor o ograničenju proizvodnje nafte. No, ekonomisti smatraju kako je još prerano za bilo kakve zaključke.

“Mislim da će cijene nafte biti vrlo promjenjive ove sedmice. Vidimo pozitivne signale iz Alžira, koji upućuju na mogućnost kompromisa unutar OPEC-a. Ali, slične poteze moraju povući i ostale zemlje, koje nisu članice OPEC-a, a na koje se odnosi dvije trećine svjetske proizvodnje”, rekao je Simon French, glavni ekonomist agencije Panmure Gordon.

Međutim, prepreke unutar članica OPEC-a, zbog kojih dogovor o ograničenju proizvodnje nafte nije postignut na ranijim sastancima, još nisu otklonjene, stoga mnogi analitičari sumnjaju da će ishod narednog sastanka biti išta drugačiji.

Očekivanje pozitivnog ishoda

“OPEC-om je zavladao hanibalizam. Dvije zemlje članice, Iran i Saudijska Arabija, zauzele su borbene pozicije. Ne žele smanjiti proizvodnju, jer Iran pokušava vratiti svoj globalni tržišni udio, a Saudijska Arabija im to pokušava uskratiti, tako da obje zemlje proizvode naftu punim kapacitetom. To cijene drži niskim. A problem s niskim cijenama je da zemlje proizvođačice nafte – i one van OPEC-a, poput SAD-a – ulažu manje novca u globalnu ekonomiju”, navodi Robert Halver, trgovac na Frankfurtskoj berzi.

Slična situacija zabilježena je početkom prošle sedmice, kada su čelnici Venecuele izjavili kako očekuju pozitivne vijesti sa neformalnog sastanka OPEC-a u Alžiru. Ali, investitori ne dijele isto mišljenje.

“Većina tržišnih eksperata predviđa da će se cijena nafte tokom naredne godine zadržati između 40 i 50 dolara po barelu, što jasno implicira da malo ko vjeruje kako će proizvođači nafte postići neku vrstu dogovora, bez obzira na jake želje zemalja poput Nigerije ili Venecuele da se svjetska proizvodnja ograniči, što bi pomoglo njihovim ekonomijama”, kazao je tržišni analitičar Jeremy Batstone-Carr.

Energetski forum u Alžiru trajat će naredna tri dana, a neformalni sastanak OPEC-a planiran je za srijedu. Do tada investitori ostaju na oprezu.

Izvor: Al Jazeera