Francuska istražuje hiljade računa UBS-a

UBS, Banka, UBS banka
U UBS-u kažu da nema dokaza o nepravilnostima u poslovanju te da je riječ o politički vođenom procesu (Reuters)

Francuske porezne vlasti zatražile su od Švicarske da im dostavi podatke o klijentima za približno 45 hiljada bankovnih računa u švicarskom bankovnom divu UBS-u u sklopu istrage o navodnoj poreznoj prevari, objavio je u ponedjeljak pariški dnevnik Le Parisien.

Švicarski bankovni div UBS u julu je već objavio da su švicarske vlasti tražile da im dostave podatke o klijentima slijedom francuskog zahtjeva iz maja za međunarodnom administrativnom pomoći.

Zahtjev se odnosi na bivše i sadašnje klijente švicarske banke koji žive u Francuskoj prema podacima za razdoblje od 2006. do 2008. godine.

Francuski list objavio je dijelove pisma francuskih poreznih vlasti od 11. maja, u kojem stoji da Francuska pokušava identifikovati vlasnike “više od 45.161 različitih brojeva računa”.

“Imovina navedenih računa ukupno premašuje 11 milijardi švicarskih franaka (11 milijardi dolara), što bi moglo predstavljati gubitak za francusku državnu blagajnu u iznosu nekoliko milijardi dolara”, stoji u pismu poreznih vlasti koje navodi pariški list.

Prema tom izvještaju, francuske vlasti već su utvrdile vlasnike 4.782 računa a žele ih identifikovati za njih još 40.379.

Dojava o malverzaciji

Francuske porezne vlasti pokrenule su istragu u UBS-u nakon što je bivši zaposlenik dojavio o navodnom bakovnom sistemu vođenja dualnih računa radi prikrivanja priliva kapitala u Švicarsku u razdoblju od 2004. do 2012. godine.

Iz UBS-a su opovrgnuli takve optužbe, tvrdeći kako njihovo učestvovanje u takvim finansijskim operacijama nije dokazano.

U međuvremenu su dokumenti koje je Njemačka dostavila francuskim sudijama prošle godine omogućili procjenu imovine francuskih klijenata koja je držana u UBS-u 2008. godini na iznos od gotovo 12 milijardi eura, kazao je izvor blizak istrazi.

Međutim, ne odnose se sve istrage na poreznu evaziju. UBS je predmet u nizu sličnih slučajeva, ponajviše onih u SAD-u gdje su vlasti objavile da ta švicarska banka koristi institut bankovne tajne u matičnoj zemlji kako bi pomogla bogatima da izbjegnu plaćanje poreza.

Izvor: Agencije