FBiH opet uspostavlja turističke zajednice

Jedna od novina vezana je i za polaganje ispita turističkih vodiča, najavila je ministrica Edita Đapo (Fena)

Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ponovno uspostavlja lokalne turističke zajednice.

Na sjednici u Mostaru uvojen je Nacrt zakona o turizmu, nakon što je raniji zakon o turističkim zajednicama proglašen neustavnim.

Ustavni sud Federacije BiH je prije dvije godine zatražio da se više značaja u turizmu pruži organizacijama na nižim nivoima. Uz kantonalne, ponovno se uvode i lokalne turističke organizacije.

Izradi zakonskog prijedloga prethodili su analiza stanja na turističkom tržištu i sagledavanje problema s kojim su se suočavali sudionici turističkog gospodarstva, kao i drugi subjekti koji obavljaju s njim povezane delatnosti.

Zakonom o turističkim taksama, koji je u pripremi, riješilo bi se do kraja pitanje prikupljanja i raspodjele sredstava iz tog sve jačeg, a prilično neuređenog područja gospodarstva.

“Zbog nepostojanja zakonskih rješenja, turizam se smatra sivom zonom. Ljudi nisu imali obavezu da prijavljuju sve turiste. Podaci koje imamo vjerujem da nisu realni i da su sigurno tri puta veći… ako ne i više. Znači da je nedostajao priliv sredstava u budžete”, rekla je Edita Đapo, ministrica turizma Federacije BiH.

Turističke organizacije na svim nivoima vlasti

Zakon definira Turističku organizaciju Federacije BiH, turističke organizacije kantona, gradova, općina, te međuopćinske turističke organizacije.

Po riječima ministrice Đapo, jedna od novina u zakonskom prijedlogu vezana je i za polaganje ispita turističkih vodiča.

“Naš prijedlog je da postoji ispit za turističkog vodiča Federacije BiH, koji će raditi na cijelom području Federacije, dok će svaki kanton organizirati ispit za vodiča za svoj kanton”, pojasnila je Đapo.

Najavila je i kako će svaki nivo vlasti moći uspostaviti svoju turističku organizaciju ukoliko postoji potreba i ukoliko je može financirati. Te turističke organizacije će, kako je navela, ubirati prihode od boravišne takse, kao i od njihovih djelatnosti.

“Do sada je postojao parafiskalni namet na privredu u vidu turističke članarine, ali s obzirom da se prihvatanjem Reformske agende federalna vlada obvezala na smanjivanje parafiskalnih nameta – a ta turistička članarina jeste parafiskalni namet – ona više neće postojati”, zaključila je Đapo.

Federalna vlada će poslije predloženog zakona, raditi i na pripremi zakona o boravišnoj taksi, koji će regulirati raspodjelu prihoda iz tog izvora, te na zakonu o ugostiteljstvu, koji će se također vrlo brzo naći u razmatranju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO