Aviokompanije će zaraditi 40 milijardi dolara

Procjene IATA-e govore da će izdaci aviokompanija na gorivo pasti na 127 milijardi dolara u ovoj godini (EPA)

Procjenjuje se da će globalne aviokompanije ove godine ostvariti rekordan profit od gotovo 40 milijardi dolara, izjavio je generalni direktor Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj (IATA) Alexandre de Juniac, upozorivši ipak na opasnost od terorizma, naglog poskupljenja nafte i protekcionizma.

De Juniac, koji je 1. septembra preuzeo čelnu funkciju u IATA-i, pozvao je također zemlje iz jugoistočne Azije da ulože veća sredstva u infrastrukturu kako bi adekvatno odgovorile na rastuću tražnju za aviosaobraćajem u toj brzo rastućoj regiji, javlja AFP.

Neto dobit globalne avioindustrije će, kako je rekao, dostići 39,4 milijarde dolara, što je skok u odnosu na 35,3 milijarde dolara iz 2015. godine, prenosi Tanjug.

De Juniac je istakao i da su aviokompanije imale koristi od oštrog pada cijena nafte i otpornosti koju je turistički sektor pokazao na usporavanje rasta globalne ekonomije.

Pad izdataka

Procjene IATA-e govore da će izdaci aviokompanija na gorivo pasti na 127 milijardi dolara u ovoj godini, što je za 44 posto niže u odnosu na 2014. godinu kada su cijene nafte premašile nivo od 100 dolara za barel.

“To će biti prvi put od 2004. godine da na gorivo otpada manje od petine ukupnih operativnih troškova aviokompanija”, navodi se u saopćenju.

U protekle dvije godine, cijene nafte su pale da bi u februaru “skliznule” ispod 30 dolara za barel, na 13-godišnji minimum, zbog prekomjernih globalnih zaliha.

Šef IATA-e je, međutim, poručio da je nerealno očekivati da takva situacija potraje zauvijek.

“Šta ako cijene nafte iznenada porastu, istom brzinom kao što su pale? Šta ako se teroristička aktivnost dodatno proširi i intenzivira? Šta će se dogoditi ukoliko neka velika ekonomija doživi tvrdo prizemljenje? Da li aktuelna protekcionistička retorika nagriza tražnju za globalnim povezivanjem”, zapitao se De Juniac.

Izvor: Agencije