British American Tobacco kupio dionice FDS-a

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9 posto ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42.708 KM (Fena)
Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9 posto ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42.708 KM (Fena)

Kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9 posto ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42.708 KM.

Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze, te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica.

U skladu sa zakonskom obavezom, CID će predati obaveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, saopćeno je.

Ponuda će sadržavati istu cijenu koja je plaćena Vladi Federacije BiH – 83,5KM po dionici.

Razvoj ostalog poslovanja

Obavijest o ponudi za preuzimanje bit će dostavljena Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Finansiranje ponude za preuzimanje, također, će osigurati British American Tobacco.

Po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje, CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a British American Tobaccu.

CID će sa menadžmentom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja koje FDS ima. 

Izvor: Agencije


Povezane

British American Tobacco kupio je TDR za 505 miliona eura i obavezao da će zadržati proizvodnju najmanje pet godina.

01 Jun 2015

Duhanskoj industriji u BiH, zbog loših zakona i nezaštićenosti, prijeti propadanje. Mostarska Fabrika duhana koja postoji više od 130 godina, već je, čini se, izgubljena. Privatizacija traje 12 godina. U tom vremenu kompanija je iz uspješne pretvorena u gubitaša i zatvorena. Počela je i rasprodaja imovine. Prilog Ivana Pavkovića.  

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO