Kina i EU: Kočnice investitorima

Trgovačka komora, predstavnica evropskih kompanija koje posluju u Kini, izrazila je oštro nezadovoljstvo zbog ograničenja s kojima su suočeni prilikom pokušaja ulaganja u pojedine kineske industrijske sektore.

Međutim, na slična ograničenja nailaze i kineski investitori koji posluju u razvijenim zapadnim ekonomijama.

“Mislimo da su napori u provođenju reformi stali. Ništa se nije promijenilo. Budući da sada ponovo razgovaramo o donošenju odluka koje smo usaglasili prije tri godine, postojeća pravna platforma se može zanemariti”, rekao je Joerg Wuttke, predsjednik Trgovačke komore EU u Kini.

Prvi komentar na ovu izjavu stigao je iz kineskog ministarstva vanjskih poslova. Naglašavaju kako je broj stranih investicija povećan proteklih godina, kao i da domaća investiciona politika uopšte ne ide na štetu stranim kompanijama.

“Kina je idealna zemlja za svjetske investitore, uključujući i one iz EU. Također, želim naglasiti da se kineska politika prema stranim investitorima neće mijenjati. Nastavit ćemo stvarati pozitivno investicijsko okruženje, te štititi prava stranih investitora i njihovih kompanija u Kini”, kazao je Hua Chunying iz Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Nezadovoljstvo kineskih investitora

Evropske poslovne grupe koje posluju u Kini, u najvećoj mjeri se žale da nemaju priliku da ulažu u ključne industrijske grane u Kini, poput finansijskog sektora, zdravstva i logistike. Sektora koji su kineskim kompanijama itekako dostupni na evropskim tržištima.

“Evropske kompanije su zabrinute da nejednak pristup tržištima vodi ka političkim odlukama koje su protiv suštine poslovanja evropskih kompanija a to je slobodno tržište”, rekao je Joerg Wuttke, predsjednik trgovačke komore EU u Kini.

Međutim, proteklih mjeseci, i kineski investitori naišli su na blokade u kapitalistički orjentisanim ekonomijama. U Australiji, Kinezima je u posljednji čas blokirana prodaja najveće državne elektroenergetske mreže, koju su namjeravali da preuzmu za blizu sedam milijardi eura.

Još veći ugovor u Velikoj Britaniji, vrijedan 21 i po milijardu eura, zaustavljen je kako investitori iz Kine ne bi gradili veliko nuklearno postrojenje u toj zemlji. Ovakvi potezi izazvali su nezadovoljstvo kineskih investitora, slično onom koje evropske kompanije izražavaju za njihovo poslovanje u Kini.

Izvor: Al Jazeera