EU: Apple mora platiti 13 milijardi eura

Europska unija danas je objavila kako američki tehnološki div Apple mora vratiti rekordnih trinaest milijardi eura (14,3 milijardi američkih dolara) na ime poreza nakon što je donesena presuda kako je serija poreznih dogovora ove kompanije sa Irskom nezakonita.

„Europska komisija je zaključila kako je Irska Appleu odobrila nepotrebne porezne olakšice u iznosu do 13 milijardi eura. Ovo je nezakonito prema pravilima EU-a o državnoj pomoći jer je Appleu dozvoljeno da plati znatno manje poreza od drugih kompanija. Irska sada mora povratiti nezakonitu pomoć“, navodi se u saopćenju Komisije.

Komesarka EU za konkurentnost Margrethe Vestager kaže kako „selektivni odnos“ prema Appleu u Irskoj znači kako je američka firma plaćala porez od samo jedan posto na ime zarade u Europi 2003. godine, da bi taj procent do 2014. godine pao na samo 0,005.

„Porezna povlaštenost u Irskoj omogućila je Appleu da izbjegne plaćanje poreza na skoro svu zaradu od prodaje proizvoda Applea na kompletnom, jedinstvenom tržištu EU“, dodala je.

Istraga krenula 2014.

Zvanični Brisel je pokrenuo istragu o poreznim dogovorima Applea sa Irskom 2014. godine, što je bio jedan od slučajeva kršenja povjerenja koji se odnose na američke korporacije, a koji su razljutili zvanični Washington.

Ranije su Apple i Irska najavili žalbu na odluku Komisije.

Šef američke kompanije Tim Cook ranije ovog mjeseca je kazao kako se nada kako će imati „pošteno saslušanje“.

„Ako tako ne bude, naravno da ćemo se žaliti“, izjavio je.

Apple u južnom irskom gradu Cork ima bazu od 1980. godine, a u Irskoj zapošljava 5.000 osoba. U ovoj državi američku firmu smatraju prestižnim partnerom i vrijednom poslodavcem.

Izvor: Al Jazeera i agencije