Obama i dalje snažno za slobodnu trgovinu

Američki predsjednik Barack Obama ponovno se fokusirao na Transpacifičko partnerstvo (TTIP), te je službenu posjetu pozvao premijera Singapura s kojim dijeli mnogo zajedničkih stavova.

Zajedno su američkom Kongresu poslali jako upozorenje u slučaju njihovog neprihvaćanja sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja koje imaju izlaz na Tihi ocean.

Predsjednik Obama je uvijek koristio ekonomiju kao glavni argument za prihvaćanje TTIP-a, međutim singapurski premijer Lee Hsien Loong se odlučio za drugačiji pristup. Upozorio je kako je reputacija SAD-a na kocki, posebno među saveznicima poput Japana.

“Japanci koji žive u nestabilnom okruženju i koji ovise o američkoj nuklearnoj zaštiti sigurno će se zapitati: ako nam ne mogu biti podrška u trgovini, kako da se na njih oslonimo ako ikada naši životi budu ugroženi? To je apsolutno ozbiljna kalkulacija o kojoj nitko javno ne govori, ali mnogi o njoj razmišljaju”, rekao je on.

Budućnost TTIP-a je ugrožena prvenstveno zato što oboje kandidata koji žele naslijediti Obamu na poziciji američkog predsjednika ne kriju kako su protiv takvog sporazuma.

Obama: Još sam predsjednik

Obama na sve odgovara kako je on još predsjednik i da se zalaže za TTIP. Njegov naredni korak je organiziranje posebnog glasanja u Kongresu nakon izbora.

“Povijesno, sporazum je imao jaku podršku svih aktera. Poanta je da ćemo izložiti naše argumente i nadam se da ćemo biti uspješni”, kaže Obama.

Politički analitičari vjeruju kako predsjednik Obama ima šanse okupiti dovoljan broj demokrata i republikanaca u koaliciju, kako bi ispunio svoje planove.

“Mislim da su mu šanse bolje od pola-pola. No, pitanje je koji će se članovi Kongresa usuditi dohvatiti tog pitanja u vremenu predizbornih kampanja”, ukazuje politički analitičar Gary Nordlinger.

TTIP je izazvao mnogo nezadovoljstva u zemljama koje imaju izlaz na Pacifik, naročito među američkim građanima što je primoralo mnoge političare da u najmanju ruku ne podrže ovaj sporazum.

Predsjednik Obama se nada da će ih uspjeti uvjeriti kako TTIP i njima osigurava mjesto u Kongresu u narednom mandatu.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada