Microsoft se zadužio 20 milijardi dolara zbog LinkedIna

Nove Microsoftove obveznice izdate su sa sedam rokova dospijeća (Reuters)

Tehnološki gigant Microsoft prikupio je 19,75 milijardi dolara putem treće najveće emisije korporativnih obveznica u SAD-u u ovoj godini, kako bi olakšao finansiranje planirane kupovine poslovne društvene mreže LinkedIn.

Investitori su nudili 2,5 puta više od obima emisije, odnosno 50 milijardi dolara, javlja Bloomberg.

Snažna tražnja investitora je pomogla Microsoftu da se zaduži po nižim cijenama nego prilikom emisije obveznica u oktobru prošle godine kada je prikupio 13 milijardi dolara.

Kompanija je također uštedjela gotovo 40 miliona dolara na ime plaćanja godišnjih kamata u odnosu na inicijalnu ponuđenu cijenu, naveli su izvori upoznati sa događajem.

Vrhunski rejting

Veliko interesovanje investitora ne treba da čudi s obzirom na to da su Microsoft i Johnson & Johnson jedine dvije preostale američke kompanije koje su uspjele sačuvati vrhunski AAA rejting.

Nove Microsoftove obveznice izdate su sa sedam rokova dospijeća, od tri do 40 godina, a najveće interesovanje vladalo je za obveznice s dospijećem od 10 i 30 godina.

Američko tržište obveznica nudi nešto više prinose nakon što je monetarna politika Evropske centralne banke i Banke Japana gurnula stope prinosa u negativnu zonu.

Izvor: Agencije