Rio: Nakon Igara ostaju problemi i pesimizam

Kako se Olimpijske igre bliže kraju, u Rijo de Janeiru polako zbrajaju zaradu. Za sada nema konkretnih brojki, ali je jasno kako je riječ o velikom novcu. Međutim, organizacija Igara je skupa. Predviđeni proračun za ovogodišnji najveći sportski spektakl od tri milijarde dolara probijen je za 51 posto. Brazilci će na kraju potrošiti vrtoglavih četiri milijarde i 600 milijuna dolara. Tek treba izračunati hoće li im se na kraju Igre i financijski isplatiti.

Na kiosku na plaži, gdje ugostitelj Marcos Sousa radi, prizor s Nizozemcima u narandžastim majicama je dobar znak. Prodaja mu ide odlično. U proteklih nekoliko tjedana prodao je više kokosove vode nego što bi inače u nekoliko mjeseci.

“Odlično je. Kad bi barem Olimpijada bila svaka tri mjeseca”, kaže Marcos.

Entuzijazam na svakom koraku

U obližnjoj suvenirnici kupaca brazilskih majica ne manjka. Iz svih krajeva svijeta. Konačne brojke tek će biti objavljene, a neke procjene govore o milijardu dolara potrošnje posjetitelja Igara u Riju. Dobra vijest za sve zaposlene u turizmu, za restorane, taksiste i sve one koji marljivo pune torbe stranih gostiju.

“Entuzijazam Rija zbog domaćinstva Igara vidljiv je na svakom koraku. Gradovi vole ugostiti velike sportske događaje, jer s njima dolaze i brzi turistički prihodi. Ali, ključna riječ je – kratkoročni. Kada Igre završe, sportaši, a s njima i turisti, odlaze. Gradski život se vraća svakodnevici i većina ekonomista skeptična je u vezi s dugoročnom koristi”, izvještava reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Pogotovo za Rio. Prije nekoiliko mjeseci morali su uzeti 850 milijuna dolara zajma kako bi izbjegli bankrot. Problemi su brojni, a najviše ih je vezano uz naftu. Tu je sjedište državnog naftnog diva Petrobrasa, trenutačno pod federalnom istragom zbog optužbi za korupciju. Gradski financijski problemi nemaju previše veze s Igrama, ali one isto tako neće pomoći u njihovom rješavanju.

“Ekonomski gledano, ovo je najlošiji period u proteklih pet desetljeća. Lokalna vlast precijenila je vlastitu financijsku snagu. S obzirom na to da je riječ o Olimpijadi, pomogle su nam Federalna vlada i druge pokrajine. Da nije bilo njihovog novca, ne bismo mogli završiti infrastrukturne projekte od kojih će Rio imati koristi”, kaže profesor financija Nelson de Sousa sa sveučilišta IMBEC.

Međutim, postavlja se pitanje što nakon Olimpijade.

‘Bit će kao prije – loše’

“Kad Igre završe, svi će otići. Ostaju samo problemi”, kaže de Sousa.

Našem junaku s početka priče nije potrebna ekonomska diploma da bi to shvatio.

“Kad ovo završi, bit će onako kako je bilo prije. Loše”, kaže Marcos.

Svi su toga svjesni. Jedino što im preostaje jest da uživaju dok traje.

Izvor: Al Jazeera