Otvoren koridor koji povezuje Aziju i Evropu

Koridor će omogućiti povećanje saradnje Moskve, Pekinga i Ulan Batora (EPA)

Teretnjaci iz Rusije, Kine i Mongolije počeli su saobraćati novim transportnim koridorom iz Azije u Evropu, saopćilo je rusko Ministarstvo saobraćaja.

“Prvih devet kamiona iz Rusije, Mongolije i Kine svečano je danas otvorilo novi transportni koridor iz Azije u Evropu. Iz lučkog grada Tjancina, preko mongolske prijestolnice Ulan Batora, vozila dolaze u Ulan Ude, glavni grad Republike Burjati, simbolizirajući otvaranje teretnog tranzitnog saobraćaja iz Kine u Rusiju preko Mongolije“, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Ekonomska i kulturna saradnja

Navedeno je da će funkcioniranje transportnog koridora, kojim će proći kolona vozila, omogućiti da se poveća saradnja Moskve, Pekinga i Ulan Batora, kao i da će pomoći razvoju saobraćajne infrastrukture tri države, pokretanju proizvodnje, povećanju investicija i trgovine, intenziviranju kulturne razmjene i zajedničke koordinacije u oblasti zaštite prirodne sredine.

Ekonomski koridor je veliki zajednički program razvoja, koji uključuje mongolski Stepski put, kineski Put svile i ruski razvojni program Transeuroazijskih regija.

Izvor: Agencije