Evropska centralna banka zaprijetila Sloveniji

Guverner ECB-a Mario Draghi je osudio akciju slovenske policije (EPA)

Nakon što je Evropska centralna banka (ECB) zaprijetila slovenskim vlastima pravnim postupkom zbog policijske istrage u Centralnoj banci te zemlje, oglasio se slovenski državni tužilac.

Rekao je da je istraga vođena u skladu sa zakonom i odbacio protest ECB-a.

U međuvremenu, iz Slovenske centralne banke potvrdili su da je njen guverner pod istragom.

Osumnjičen je za navodne malverzacije tokom sanacije bankarskog sektora u Sloveniji 2013. godine.

Oglasio se i guverner ECB-a Mario Draghi, koji je osudio akciju slovenske policije.

Naveo da je tom prilikom došlo do nezakonite zapljene povjerljivih podataka ECB-a.

Slovenska policija u srijedu je izvela više istražnih radnji zbog navodnih nepravilnosti prilikom postupka sanacije slovenskih banaka 2013. godine.

Zloupotreba službenog položaja

Tom prilikom izvršen je i pretres u Centralnoj banci.

Policija je potvrdila da je akcija izvršena na osnovu krivične prijave u kojoj su neki visoki službenici te ustanove, a među njima i guverner Boštjan Jazbec,  osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja jer su u vrijeme krize slovenskog bankarskog sistema stanje u bankama prikazali lošijim nego što je stvarno bilo, nakon čega je ona sanirana javnim sredstvima.

Draghi je uputio pismo upozorenja predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckeru i slovenskom Državnom tužilaštvu.

U njemu je slovenske vlasti prozvao zbog kršenja pravila o djelovanju Evropske centralne banke i upada u interni sistem Slovenske centralne banke te pozvao da akciju policije obustave, a u suprotnom najavio mogućnost pokretanja pravnog postupka protiv akcije policije, prema slovenskom zakonu.

“Akcija slovenske policije dovela je u pitanje ispunjavanje zadaća koje imaju Slovenska centralna banka i njen guverner“, naveo je Draghi u pismu koje je dostavio i predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Imovinska korist

Prema krivičnoj prijavi koju je policiji prije dvije godine podnijelo udruženje malih dioničara,  više je fizičkih osoba i banaka te revizorskih kompanija 2013. prilagodilo posebno oštre kriterije za sanaciju banaka u državnom vlasništvu, čime je bankama omogućeno da neopravdano otpišu vlasničke udjele i prava vlasnika tzv. podređenih (subordiniranih) obveznica banke, a pogoduju bankama i državi kao većinskom vlasniku.

Time je, po njihovim navodima, samo najveća slovenska banka, NLB, stekla 257 miliona nezakonite imovinske koristi.

Spor između vlasnika “otpisanih” obveznica i države još nije sudski riješen jer se očekuje presuda slovenskog Ustavnog suda, a pokrenut je i spor pred sudom EU-a u Luksemburgu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO