Prihod Facebooka 6,44 milijardi dolara

Facebook je u drugom kvartalu godine ostvario ukupni profit od 2,05 milijardi dolara (Reuters)

Kompanija Facebook saopćila je da je u drugom kvartalu ove godine ostvarila prihode od 6,44 milijardi dolara, što je 59 posto više u odnosu na ostvarene prihode u istom periodu prošle godine.

Nakon sinoćnjeg zatvaranja Njujorške berze, kompanija Facebook Inc, vlasnik najmasovnije društvene mreže na svijetu, objavila je da je u drugom kvartalu ove godine ostvarila 6,44 milijardi dolara, a u istom periodu prošle godine prihodi su joj iznosili znatno manje, 4,04 milijarde, prenosi Anadolija.

Facebook je u drugom kvartalu godine koji je zaključen sa 30. junom ostvario ukupni profit od 2,05 milijardi dolara, što je za 186 posto više u odnosu na čistu zaradu ostvarenu u istom periodu prošle godine, kada je ona iznosila 719 miliona dolara.

Rast broja korisnika

Kompanija bilježi i povećanje broja aktivnih korisnika, onih koji ulaze na tu društvenu mrežu svakog dana i onih koji to čine najmanje jednom mjesečno.

Dnevno je na Facebook mrežu u periodu od početka aprila do kraja juna ulazilo u prosjeku 1,13 milijarde korisnika. Velika većina njih, čak 1,03 milijarde ljudi, koriste aplikaciju te društvene mreže na mobilnim aparatima.

Povećanje korisnika koji svakog dana koriste Facebook ostvareno je za 17 posto u odnosu na prošlu godinu, a na sličan način povećan je i boj korisnika koji se na mrežu prijavljuju najmanje jednom mjesečno. Takvih je u drugom kvartalu ove godine bilo 1,71 milijarda.

Vrijednost dionica Facebooka na berzama sinoć su porasle za 6,7 posto. Međutim, analitičari tvrde da će tek danas biti utvrđena realna vrijednost Facebookovih dionica jer smatraju da su sinoćnja povećanja vrijednosti zabilježena pod dojmom neočekivano pozitivnih rezultata poslovanja te kompanije.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO