Twitter na gubitku i uz rast prihoda

Ruski biznismen Jurij Milner kaže da finansiranje Twittera nije VTB-u osiguralo utjecaj na tu društvenu mrežu (EPA)

Popularna društvena mreža Twitter u drugom kvartalu ove godine ostvarila je prihod od 602 miliona dolara, što je 20 posto više u odnosu na prihod ostvaren u istom periodu prošle godine.

U drugom kvartalu godine Twitter je inkasirao ukupno 602 miliona dolara, a u istom periodu prošle godine tačno 100 miliona manje, prenosi Anadolija.

Iako je ostvario rast prihoda, Twitteru je ovo najsporiji rast prihoda još od 2013. godine kada je preplavio tržište.

Uporedo s tim, u saopćenju kompanije se navodi da je u drugom kvartalu ove godine ostvarila gubitak od 107 miliona dolara, a u istom periodu prošle godine ostvaren je gubitak od 137 miliona.

Rast broja korisnika

U drugom kvartalu ove godine Twitter je za tri posto povećao broj aktivnih korisnika te društvene mreže i dosegao brojku od 313 miliona korisnika. Među korisnicima je 82 posto onih koji koriste mobilne aplikacije te mreže.

Twitter je u ovom periodu godine ostvario i rast prihoda od marketinga za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i prikupio ukupno 535 miliona dolara. Od toga je 89 posto prihoda ostvarenih od reklama na mobilnim mrežama.

Neočekivano loši finansijski rezultati Twittera uzrokovali su i pad cijena dionica te kompanije na berzama za više od 11 posto.

Izvor: Agencije