SAD najveći proizvođač prirodnog gasa

Sjedinjene Američke Države su prošle godine bile najveći svjetski proizvođač prirodnog gasa, s ukupno 768,8 milijardi miliona metara kubnih tog energenta, javlja Anadolija.

Organizacija izvoznika nafte objavila je godišnji Statistički bilten, u kojem se navodi da je 2015. godine u svijetu proizvedeno ukupno 3.643 milijardi metara kubnih prirodnog gasa.

Svjetski lider po proizvodnji tog energenta je SAD, koji je znatno povećao eksploataciju gasa na kopnu.

Rusija, najveći svjetski izvoznik prirodnog gasa, prošle godine je bila drugi najveći proizvođač tog energenta, s proizvedenih ukupno 637 milijardi metara kubnih.

Na trećem mjestu bio je Iran, koji je proizveo ukupno 226 milijardi metara kubnih gasa, a slijede Katar, Kanada, Kina, Norveška i Saudijska Arabija.

Jača trgovina tečnim gasom

Cijene prirodnog gasa prošle godine zabilježile su pad, a osnovni razlozi za to su povećanje potražnje na tržištu i povećanje trgovine tečnim gasom LNG.

Na pad cijena utjecalo je i povećanje kopnenih eksploatacija SAD-a.

Prema podacima Američke agencije za energetiku, SAD je 2000-tih godina svega jedan posto proizvedenog prirodnog gasa crpjeti na kopnu, a od 2010. godine SAD na kopnu crpi i do 20 posto tog energenta.

Prošle godine je taj omjer dosegao i do 30 posto, a planirano je da u naredne dvije decenije SAD na kopnu crpi skoro polovicu prirodnog gasa.

Nastavak povećanja kopnene eksploatacije bi i srednjoročno mogao zadržati trend pada cijena prirodnog gasa na globalnom tržištu.

Izvor: Agencije