Politički zastoj šteti hrvatskoj ekonomiji

Aktuelna politička kriza vlasti u Hrvatskoj šteti budžetu, privredi i građanima, slažu se, osim stručnjaka, čak i ministri zaduženi za te resore. Ipak, uvjeravaju da zbog opasnosti od skupljeg zaduživanja Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij, ali je ugrožava potpuno zaustavljanje provođenja reformi do kojeg je došlo zbog političkog zastoja.

Samo 128 miliona eura strani investitori su uložili u Hrvatsku prošle godine, najmanje u zadnjih dvadesetak godina. Ipak, neki od njih vjeruju da taj iznos u ovoj godini neće bitno pogoršati velika politička kriza u kojoj se zemlja nalazi.

„Mi smo mlada demokracija koja se uči ovakvoj političkoj utakmici, ali ozbiljnim investitorima to ne bi trebao biti problem. Problem su druge stvari, to znači neujednačena primjena zakona, porezna politika, nekonzistentnost strategije hrvatskog gospodarstva“, rekao je Mladen Fogec, predsjednik udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

Dok lideri njihovih stranaka politički ratuju HDZ-ov ministar finansija i MOST-ov ministar privrede na konferenciji o stranim ulaganjima pokušavaju umiriti ulagače i građane. Iako je zaduživanje države u inostranstvu prošle sedmice poskupilo zbog sukoba unutar vlasti, Hrvatska, kažu nije Grčka i ne prijeti joj bankrot.

„Ne, nikako. U ovom trenutku mogu to sigurno i odgovorno reći, bez obzira na raznorazne povike o nemogućnosti zaduživanja transakcija kao takva nije dolazila pod znak pitanja, bili su pod znakom pitanja određeni uvjeti transakcije“, kazao je Zdravko Marić, ministar finansija (HDZ).

Transakcija u kojoj je država prodala 20 posto udjela u elektroenergetskoj kompaniji Končar za 47 miliona eura,  jedna je od onih kojima se pokušava smanjiti javni dug. Nastavak tog puta zahtijeva reforme čije provođenje potpuno koči politička kriza.

„To otežava rad gospodarstva i mislim svi skupa da moramo zauzeti jasan stav da reforme u gospodarstvu se moraju nastaviti, ne samo vlada u ovome sastavu, nego bilo koja bi trebala taj program već unaprijed prihvatiti“, navodi Tomislav Panenić, ministar privrede (MOST).

Pozitivna strana

Neki stručnjaci upozoravaju da, iako politička kriza dugoročno znači velike gubitke za budžet i privredu, u kratkom roku nosi čak i određene pluseve.

„Dok vlada ovakva politička situacija, to znači da su rashodi manje-više zamrznuti i da bi deficit proračuna trebao biti niži od očekivanoga. S druge strane, ova politička situacija usporava sve reformske procese koji su ovoj zemlji izuzetno potrebni da bi u srednjem roku mogla podignuti stopu rasta“, rekao je Hrvoje Stojić, makroekonomski stručnjak

A upravo je stopa privrednog rasta zemlje jedan od najprimamljivijih kriterija stranim ulagačima.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Struka kaže da država može biti dobar vlasnik ako ukloni politiku iz firmi, a prodaja zbog krpljenja duga nije dobra.

Published On 20 May 2016
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO