Na Zapadnom Balkanu 1,6 miliona nezaposlenih

Najveći problem regije zapadnog Balkana je ogromna nezaposlenost (AP)

Šest ekonomija Zapadnog Balkana opterećeno je sa oko 1,6 miliona nezaposlenih osoba.

U istraživanju koje je proveo Balkanski barometar za 2016. godinu, 60 posto građana obuhavećenih ispitivanjem reklo je da je nezaposlenost njihova najveća briga.

Ovo se kaže na početku novog zajedničkog projekta Vijeća za regionalnu saradnju i Međunarodne organizacije rada, koje će zajedno raditi na pospješavanju regionalne saradnje kako bi se postiglo bolje upravljanje tržištima rada na Zapadnom Balkanu.

Početak projekta, kojeg finansira Evropska unija, obilježen je u srijedu u Sarajevu, a predstavili su ga generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović, šef tima ILO-a za tehničku podršku dostojanstvenom radu i direktor ureda za srednju i istočnu Evropu Antonio Graziosi te šef jedinice u Generalnoj direkciji Evropske komisije za zapošljavanje Thomas Bender.

Obavezan dio procesa proširenja EU-a

Projekat “Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja” će raditi na unapređivanju i jačanju regionalne saradnje u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja kroz različite aktivnosti, kao što su izgradnja kapaciteta organa vlasti, organiziranje tripartitnih vijeća, povezivanja socijalnih partnera, jačanja inspekcija rada i službi za zapošljavanje širom regiona.

Projekat podrazumijeva i razmjenu iskustava i dobrih praksi te razvoj regionalne zajednice stručnjaka.

Projekat ESAP će također podržati pripremu i provođenje programa ekonomskih reformi i programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, za koje su zadužena resorna ministarstva rada, u skladu sa smjernicama Generalne direkcije za zapošljavanje.

Sve su te aktivnosti obavezan dio procesa proširenja EU-a.

“Za otvaranje radnih mesta potrebno je sprovođenje koordiniranih i usklađenih politika, usmerenih na pospešivanje uključivog ekonomskog rasta kojim se otvaraju radna mesta. To iziskuje kontinuiranu makroekonomsku stabilnost, ambijent pogodan za poslovanje i ulaganja, jak ljudski kapital i razvijene preduzetničke veštine, naročito među mladima”, rekao je Svilanović.

Graziosi je istakao značaj stvaranja zajednice stručnjaka među institucijama tržišta rada na Zapadnom Balkanu te stvaranje sličnih veza između Zapadnog Balkana i EU-a.

Za projekat tri miliona eura

“Ovo će doprinijeti da se, osim pojedinačnih programa i projekata, stvori zajednička kultura vrijednosti i principa o pitanjima zapošljavanja i rada. Iako se proces evropske integracije ovih dana suočava s izazovima, zemlje u okruženju u Evropi i dalje vide članstvo u EU kao historijsku priliku da unaprijede svoju političku stabilnost, ekonomski rast i socijalnu uključenost. ILO je spreman doprinijeti ovom procesu tako da iskoristi svoja iskustva stečena širom svijeta i pomogne da se utvrde i rješavaju izazovi dostojanstvenom radu te prilagode, potvrde i primijene međunarodne dobre prakse”, rekao je Graziosi.

Projekat podržava Generalna direkcija Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti i finansira ga sa tri miliona eura.

Sjedište za provođenje projekta se nalazi u Sarajevu. 

Izvor: Agencije