Rusija i EU: Naznake zatopljenja odnosa

Iako je predsjednik Europske komisije poručio da sankcije Rusiji mogu biti ukinute jedino ako ona u potpunosti implementira ukrajinski sporazum, ruski dužnosnici se nadaju da će na forumu ipak uspjeti nagovoriti zapadne biznismene da se, unatoč zabranama, vrate u tu zemlju.

Godina 2014. ostat će zapamćena u ruskoj povijesti kao godina aneksije Krima, zahlađenja odnosa i geopolitičkih tenzija sa Zapadom, nametanja sankcija te isključenja Rusije iz društva osam najmoćnijih zemalja svijeta. Žalostan prizor te godine dogodio se i u Sankt Peterburgu – “Ruski Davos” bez “top dužnosnika”. No, s današnjim dolaskom Jean-Claude Junckera, prvog visokog dužnosnika Europske unije koji je otad kročio u Rusiju, dolaze signali mogućeg zatopljenja odnosa.

Ne traže to samo ruski biznismeni, već i njemački, jer uvođenjem sankcija svi su izgubili i tržište i prihode – od poljoprivrede do teške industrije.

Poljoprivrednicima sankcije odgovaraju

“Ne bih se iznenadio da za tri-četiri godine na tom tržištu zateknemo nove igrače”, rekao je Matthias Platzeck, direktor Njemačko-ruskog foruma.

To se već i događa – voće i povrće iz Europe na stolovima na Dorogomilovski tržnici zamijenili su domaći i regionalni proizvodi. Ruskoj poljoprivredi sankcije su zapravo pomogle, industrija je procvjetala. Proizvodnja povrća skočila je 13 posto, a sira čak 18 posto.

“Predivni francuski sir zamijenio je domaći iz Rusije. Kvaliteta mu se popravlja, tako da se rupe nedostatka proizvoda iz uvoza popunjavaju”, navodi Nikolai Ostrakov iz nevladine organizacije Business Russia.

Iz tog razloga ruski poljoprivrednici nisu oduševljeni ukidanjem sankcija i povratkom europskih proizvoda na njihove stolove. Apel su uputili Vladi, na koji je odgovorio premijer Dmitrij Medvedev, predloživši produženje zabrane uvoza do kraja 2017. godine.

Nema zamjene za sve

No, problem je što se ne može naći zamjena za sve. S tim problemom suočavaju se restorani koji koriste, primjerice, začine i sastojke koji su preegzotični za Rusiju. A ako ih i možete uvesti, preskupi su.

“Pored sankcija, problem je i devizni tečaj. Padom vrijednosti rublje, cijene svih proizvoda su se udvostručile”, objašnjava Maria Maximenko, suvlasnica restorana.

Iz ovih razloga želja za što bržim povratkom europskih kompanija na rusko tržište je razumljiva.

Francuski Senat je prošlog tjedna većinom glasova usvojio zaključak kojim traži od Vlade da što prije ukine ekonomske sankcije Rusiji. Zaključak nije obvezujući, ali je odraz mišljenja francuske i europske poslovne zajednice o nametnutim sankcijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije