Paška janjetina postala priznati brend

Paška janjetina dobila je zaštićenu oznaku izvornosti na nivou Hrvatske. Potrošaču se daje sigurnost u kvalitet kupljenog proizvoda, dok se proizvođačima omogućava lakši proboj na tržište, uz bolju cijenu.

I zbog ovoga, uzgoj ovaca i pravljenje sira, što je tradicija na ovom otoku, sada bilježi rast, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Na otok Pag prije 14 godina u rodno mjesto iz Njemačke vratio se Tonči Sabalić.

Uzgaja stado od 40 ovaca, isto toliko janjaca. Svakog je prodao po cijeni od 100 eura.

Otkako su prvi u Hrvatskoj zaštićeni oznakom izvornosti, za plasman ne brine.

“To znači puno, to je dobro. U jednom smislu garancija da to ostaje u našim okvirima proizvodnje, taj brend koji, eto, postoji”, kazao je on.

Krajem ovog mjeseca završava sezona mužnje, a ručno se pomuze 25 litara dnevno.

Dio mlijeka Sabalić proda lokalnoj sirani, a nastavljajući porodičnu tradiciju, dio ostavi sebi i pravi domaći sir. I po broju se zna proizvođač svakog sira na otoku.

Sabalić je rekao: “Tu je, primjerice kod mene, broj 55 naslijeđen od oca, otac je naslijedio od svog oca i tako je išlo redom. To je posebnost zna se odakle potječe sir”.

Rekordni brojevi

Paškog sira i malih stada ovaca sve je više i došlo se do rekordnih brojeva.

Ovčarstvom, najznačajnijom privrednom granom otoka, bavi se više od 200 uzgajivača. Broje blizu 30.000 ovaca, a godišnje daju 20.000 janjaca na tržište.

Uz to, na Pagu se proizvede, procjena je, 200 tona fermentiranog sira.

Proizvodi su traženi ne samo u Hrvatskoj, iako cijena nije mala. No, uzgoj ovaca dobija novi zamah.

“Paška janjetina i sir, cijenjeni su nadaleko. I od toga ovdje žele napraviti spoj stočarskog, poljoprivrednog i turističkog identiteta otoka”, javlja Gagić.

Na otoku je ostao i Antonio Buljanović, iz udruženja uzgajivača paške ovce “Rogujica”. Ima svoje stado, ali potiče i inicijativu da se paška janjetina, osim u Hrvatskoj, zaštiti i na nivou Evropske unije.

On je kazao: “To bi značilo lakši plasman, znatno bolja cijena, samim tim i sigurniji plasman, jer paška janjetina se prodaje svuda, a samo je na pagu paška. U biti da suzbijemo crno tržište koliko možemo”.

U ljetnim mjesecima ovce se moraju riješiti vune. Na paškoj rivi održava se takmičenje u šišanju ovaca, ručnom ili tehnikom električnih škara.

“Moraš imati leđa, moraš biti pomalo sulud, moraš imati volju, prevazići sam sebe. Paške ovce su dosta dobre za šišati, malo male i kao mršave naspram Slavonije”, rekao je stanovnik Požege Slobodan Gavrić.

Mršavije, ali ukusnije, kažu na Pagu. Dodaju da to zbog podneblja, klime i škrte ispaše. Ali, svejedno njihov broj na ovom otoku raste. Ovčarstvo je ponovo mnogim mještanima važan izvor prihoda.

Izvor: Al Jazeera