Firme poslale stotine milijardi dolara u porezne oaze

Afera Dosje Panama je osramotila brojne moćnike širom svijeta zbog poslovanja preko offshore firmi (Getty Images)

Firme su u 2015. godini usmjerile 221 milijardu američkih dolara u zemlje s niskim porezima, najviše u Luksemburg i Holandiju, a 72 milijarde američkih dolara ulaganja otišlo je u dvije britanske porezne oaze – Britanske Djevičanske i Kajmanske otoke, objavili su Ujedinjeni narodi (UN).

Firme su podigle milijarde eura sa računa u Luksemburgu i Holandiji u zadnjem kvartalu 2015. godine, jer su dvije zemlje uvele nova pravila u borbi protiv poreznih prevara.

Od 2010. do 2014. najviše novca iz Hong Konga, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine je prebačeno na račune u Britanskim Djevičanskim i Kajmanskim otocima.

Poslovanje preko offshore firmi

Afera Dosje Panama je osramotila brojne moćnike širom svijeta zbog poslovanja preko offshore firmi radi izbjegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama.

Panamske vlasti su nedavno pretresle urede pravne kompanije Mossack Fonseca, tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima.

Vlade širom svijeta počele su istraživati moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata iz posjeda kompanija, koji obuhvataju period od proteklih 40 godina.

Dokumenti ukazuju na poslovanje mnogih poznatih osoba, uključujući prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodice britanskog i pakistanskog premijera, kineskog predsjednika Xia Jinpinga i predsjednika Ukrajine.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon mnogih skandala, istraga i kazni svjetske banke su opet u fokusu. Ovaj put pogodio ih je Panama Papers. „Zatvoreno do daljnjeg“, obavijest je koja krasi banke u Republici Srpskoj. Ko će sve platiti cijenu propasti Bobar i Banke Srpske?  U Hrvatskoj ne hapse ali tuže. Zbog švicarca hrvatske banke završile su u minusu, podigle […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO